Нещо много красиво е захвърлено като ненужен парцал в Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:39 / 03.05.2023
14437
Нещо много красиво се въргаля като ненужен, използван парцал в Морската градина на Варна.

А е толкова изящно сътворено, че с гордост би украсявало дворцови градини във Виена, Париж, Брюксел, Лондон, Санк Петербург.

Отдавна е захвърляно в храстите, че от години насам само кучета, които търсят място къде да се облекчат, са го виждали. Видно е и за стотици малки насекоми, които, ако бяха хора, щяха да си мислят, че живеят край един прелестно създаден античен каменен палат.

Това произведение на изкуството е майсторски създаден цветарник с формата на древногръцка амфора или питос. Мотивите по него биха радвали изкусното око. Още повече, че те изобразяват fleur-de-lis, което е хералдически символ на френската монархия. Любопитното е, че този символ идва във Франция от това, че кралете са се заклевали върху Реймското евангелие, което е написано на старобългарски. Самият символ е прабългарски - има го и в Плиска.

Изкусно изработената амфора или питос е захвърлен в храсталаците край Летния театър в парка, видя репортер на Varna24.bg.

На въпроса: "Къде е бил позициониран?, по-възрастните хора си спомнят, че той е красял един от входовете на Морската градина - този по продължение на бул. "Цар Освободител", точно на завоя с бул. "Приморски". Били са два, но къде е другия, никой не знае. Хората се съмняват, че вече краси някоя частна вила, така както изчезнаха през годините редица произведения на изкуството и в града, и на Златни пясъци.

Други два такива питоса - но с изобразени риби, има от двете страни на алеята от Слънчевия часовник по посока Аквариума в Морската градина.

Дали не е време тази красота - от години скрита от човешкия поглед, отново да заблести в някое кътче на Приморския парк на Варна?! Дали не е време някой реален Индиана Джоунс да преоткрие находката и да и вдъхне нов живот?!

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).