Незабавно събарят 11 сгради в "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:01 / 24.06.2014
1722
11 сгради във Варненския квартал "Аспарухово" ще бъдат незабавно съборени. Това съобщи на брифинг в кризисният щаб на бедстващия квартал кмета на Варна Иван Портних. Жилищните сгради се намират в различни зони на квартала и ще бъдат съборени, защото са опасни и се намират в свлачищни зони. Една част от тях са частично разрушени от наводнението от четвъртък вечерта.

Кметът посочи, че вероятно ще възникне напрежение заради събарянето им, но те незабавно трябва да бъдат разрушени, защото са опасни. Експертна комисия с представили на Геозащита и БАН прави обходи от сутринта за нови свлачища на територията на квартала и по техни становища тези единадесет сгради трябва да бъдат затворени незабавно.

Броят на опасните сгради, които трябва да бъдат разрушени най-вероятно ще се увеличи, тъй като обходите продължават. Високо остава нивото на подпочвените води в квартала, има свличане на земни маси в няколко района. Общия брой на къщите, които се прогнозира към момента като такива, които трябва да бъдат евакуирани е към 85. Към момента са издадени заповеди за евакуация на 68 къщи, в момента започват да се изготвят протоколите и за останалите опасни домове. Над 60 къщи вече са евакуирани, тъй като този процес върви от вчера.

Според кмета голям част от хората не разбират истинската заплаха и се противопоставят на евакуацията. Създадени са условия за настаняване на евакуираните хора - общински центрове и общежития на икономическия университет. Към момента ще бъдат евакуирани над 250 души. Комисия от експерти продължава да оценява ситуацията, както и до каква степен сградите са опасни. Общината е поиска и доставка на фургони при необходимост на по-голяма евакуация.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...
Икономист: Заплатите обърнаха демографската криза


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).