Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Незрящите хора от Варна настояват за по-достъпна среда
Автор: Пламена Николова 11:28 / 30.05.2019Коментари (0)2203
©
От Съюза на слепите във Варна се обрнаха към Varna24.bg с важни проблеми, които касаят достъпността на средата за хора като тях. 

Ето какво споделиха незрящите хора в писмо до Varna24.bg, което публикуваме с известни съкръщения:

Обръщам се към Вас от името на всичките членове на Съюза на слепите - Варна, с молба за помощ за разрешаването на един от големите проблеми, а това е улеснение при придвижване в града и създаване на достъпна среда в район "Младост", отговаряща на Наредба №4 от 2009г от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Казвам се Мая Шиячка и съм дългогодишен член на Съюза на слепите -Варна. От няколко години помагам на доброволни начала на ръководството на организацията на слепите да реши проблема състоящ се в" изграждане и създаване на достъпна среда за своите членове в р-н Младост." И по този начин да се подобри качеството им на живот и интеграция в обществото и околната среда.

През 2016г започнах преписка с Община Варна за изграждане "Достъпен маршрут" за незрящите на територията на р-н "Младост", жк."Трошево". Състои се от три части - " пътека за хора с увреждания", "ремонт на тротоара на ул."Младежка" и ул."Драгаш", "ремонт на подлеза на ул.Младежка ( или поставяне на светофарна уредба с копче) .Като 1/3 част от него е разположена до бл.20 в близост до бул. "Сливница" и представлява "тротоарна пътека за хора с увреждания".

Тя беше изградена през 2018 г. и напълно отговаря на Наредба №4 от ЗИХУ. Останалите две части трябва да бъдат разположени върху улиците "Драгаш" и "Младежка". Като трябва да бъде направен основен ремонт на тротоара без прекъсване. Началната точка е от Детската ясла намираща се в самият край на ул. "Драгаш" (срещу бл.30 ), а крайната точка е до подлеза и пешеходната пътека на ул. "Младежка" (срещу сп. "Драгаш", в близост до у-ще "Д. Чинтулов") . С предложението за ремонт на подлеза и като алтернативен вариант поставяне на светофарна уредба със копче и звукова сигнализация, се цели да се осигури достъп до района под училищете. Достъпният маршрут създава връзка между пешеходната пътека на бул. "Сливница" (срещу Пазар "Младост") и пешеходната пътека срещу сп. "Драгаш". Всичките части се свързват помежду с помощта на вече съществуваща тротоарна пътека до Детската ясла и детската площадка.

По този начин трябва да бъде изграден "Достъпен маршрут" за незрящите в района и увеличен мащаба на територията - за свободно придвижване на слепите и слабовиждащите членове на ССБ Варна. Чрез поставяне на тактилни плочки за

"внимание" и "посока ", по тротоара се постига улеснение на незрящите в придвижването, а посредством ремонта на подлеза или поставянето на светофарна уредба с копче и звукова сигнализация, трябва да бъде улеснено придвижването им от двете страни на бул. "Сливница" и ул. "Младежка".

Тук в "Младост" живеят 350 членове от Съюза на слепите. Най-много от тях живеят - в блока до Дом Младост (ул.Вяра 2а) и на ул. "Петко Стайнов" №3а в кв. "Победа". Самият достъпен маршрут, който разработих се намира съвсем близо до Дом Младост, и на две спирки разстояние от сп. "8-ми септември". На тази спирка се намира ул. "П.Стайнов", а на същата улица се намира Културният дом, организацията на слепите и Комплекса на слепите. Аз живея наблизо и всеки ден минавам по посоченото място, затова ми е необходимо и на мен. Живея на една ръка разстояние от ул. "Младежка", но без придружител не мога да я пресека.

През последните години тя стана много оживена трудно проходима за всички граждани, учениците и недостъпна за нас. А по отношение на интегрираният градски транспорт спирката е неизползваема за хората с увреждания.

Улица "Младежка" е първостепенна улица и шофьорите си съкращават разстоянието между четирите булеварда ("Владислав", "Република", "Сливница", "Хр.Смирненски") и по този начин избягват светофарите и трафика. Вече е пуснат за движение бул."В.Левски", но той разтоварва само трафика през центъра на града. Тук в кварталите трафика в посока от кварталите към центъра изобщо не е намалял.

Заради голямото натоварване от превозни средства мнение по въпроса трябва да се произнесе КАт. Под у-ще Чинтулов има магазини, поща, кметството е там, поликлиника и аптеки. Нужен ни е достъп и до там, и по-голям обхват за придвижване в околната среда. Достъпният маршрут, който е в момента в процес на реализация е много нужен и ще бъде полезен на ръководството на ССБ Варна, тъй като ще се използва и като място за обучение "по мобилност и ориентация" в околната среда на членовете на организацията. Очаквам да бъде изпълнен по всички изисквания на Наредба №4 от 2009г. Тактилна лента за "ориентация", тоест за определяне на посоката на движение никъде в квартала няма.

Поради тази причинина достъпният маршрут е ценен за ръководството на Съюза на слепите. Втората нажна причина да настояваме за такъв маршрут, е, че нашите членове вече години наред по няколко пъти през седмицата минават по посочения маршрут, за да си вземат храна от социалната трапезария.  

А тя се раздава в клуба на пенсионера до Детската ясла. Така организираният маршрут дава възможност и на онези наши членове, които живеят под училището да могат да стигнат до клуба на пенсионера, за да си вземат храната.

Проблемът, който засягам е от години. А затруднението с пресичането на ул. "Младежка", е проблем с 50-годишна давност. Аз и останалите членове на организацията живеем в квартала от 70-те години. Подлеза е бил ремонтиран за последен път някога през 90-те години. В момента има пешеходна пътека маркирана буквално пред автобусната спирка (сп."Драгаш"). По ул. "Младежка" върви автобус №7. Недопустимо е пешеходна пътека да бъде толкова близо до автобусна спирка и то пред спрелия автобус. Знам, че разстоянието между пешеходна пътека и автобусна спирка не трябва да бъде по-малко от 10 метра. От там пресичат учениците от у-ще "Д.Чинтулов".

В момента тази пешеходна пътека не отговаря на Закона за регионалното развитие и благоустрояване и Наредба №4 от 2009г. от Закона за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания. Нужно е да бъде коригирано разположението на пешеходната пътека и изградените пождстъпи. Необходимо е спешно да бъде поставен сфетофар и да бъде ремонтиран подлезът.

Така тази спирка ще бъде готова за Интегрирания градски транспорт.

За нас слепите и за учениците е много необходимо да бъде решен този проблем час по-скоро.

За хора като нас, и на инвалидни колички спирката е недостъпна в момента. Колите не спират. А повдигната пешеходна пътека изобщо няма, но даже да има тя не решава проблема за нас. Нужно ни е колите да спрат, да свирне уредбата на светофара и така да пресечем.

Необходимо ни е да бъдат създадени условия за самостоятелно придвижване в околната среда, за нашето интегриране. Да не ангажираме придружител и да не бъдем ограничени само в средата около дома." 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: