Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Николай Апостолов: Обмисляме и други сливания на комисии
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 11.06.2010Коментари (0)1166
©
Николай Апостолов, новият председател на Общински съвет Варна:

- Г-н Апостолов, когато поемахте поста, посочихте, че ще направите ревизия на досегашната работа на Общинския съвет. Какви са резултатите от проверката?
- Думата ревизия не я харесвам. Ревизорите са си цяла прослойка. Те си вършат работата по определени норми и правила. Аз съм политик и с ревизии ми е чуждо да се занимавам. Огледах дейността, която се извършва в канцеларията на Общинския съвет и в съвета като цяло и продължавам да я обследвам.
Огромна е материята, която трябва да бъде видяна. Забелязах значителни неща, които лично на мен не ми харесват като организация, като стил и метод на работа. Променяме ги на ход. Избирането ми за председател на Общинския съвет съвпадна с месец май, който е изключително натоварен като програма.
Това, което виждам е, че не работи добре администрацията на Общинския съвет, има сериозни пропуски и слабости. Стараем се да ги променим. Преди всичко гледам да вкарам в ред отчетността - кога е влязла преписката, кога е разпределена, кога е получена, от кого, забавена ли е или не. Знаете, случаят с г-н Панко Анчев от комисията по култура, където преписка е внесена при него януари, разглежда се май и въпреки, че е разгледана не е вкарана на сесия. Това доведе до провала на Панарира на занаятите. Затова на първо време се опитваме да вкараме документооборота в ред. Има и междуличностни противоречия в канцеларията на Общинския съвет. Всички тези неща се опитваме да ги напаснем, да разпределим работата, да я оптимизираме. Това ще бъде един постоянен процес. Не може да се реши днес и до края на мандата да не се променя.

- Документооборотът ли е най-големият проблем?
- Той е единия от проблемите. Другият е активността и на администрация и на Общинския съвет. Забелязвам едно по-пасивно отношение. На последната сесия след обяд, едва събираме около 30 души общински съветници.

- В тази връзка, ще затегнели ли дисциплината. На комисии, ако няма падащ кворум след 15-ата минута, няма да има и заседания.
- Това е деструктивен проблем за мен. На председателски съвет преди сесията, смятам да поставя точно този въпрос за обсъждане, имено дисциплината и посещаемостта на общинските съветници, както на комисия, така и на сесия. От тук трябва да започнем. Ако не го осъзнаем сами, няма как да вдигнем авторитета на Общинския съвет.

- Председателският съвет ще остане ли да функционира и занапред?
- Той е заложен в правилника. Мисля, че той е нужен, за да може да се консолидират различните групи за определено важно решение за града.

- Първата осезателна промяна, която усетихме е сливането на комисиите по култура и наименовия. Самият Панко Анчев каза, че мотивите не са такива, каквито са посочени. Това ли е елегантният начин, хора, примерно както казахте са бавили преписки, вече да не председателстват комисии.
- Аз дадох пример с Панко Анчев, който е в светлината на прожекторите след моето избиране и бях сезиран от журналисти, общественици и културни деятели, затова което се е случило, а не конкретно, че това е повода да обединим комисиите. Аз по принцип смятам, че 19 комисии са изключително много в Общинския съвет. Първите две, които виждам, че могат да се обединят безпроблемно са Наименования и Култура, вероизповедания и медии. Следя процеса и в други големи Общински съвети - софийския, пловдивдския и бургаския. Ние може би сме Общинският съвет с най-много комисии. При 49-50 общински съветници, имаме дефакто 19 комисии. 19 души са заети с това да председателстват комисии. Освен това те могат да участват и в състава на още три комисии. Най-вероятно това всичко им идва повече. Затова като обсъждахме в политическото ръководство на нашата партия, както и с другите колеги, смятаме, че единият от вариантите е да се прецезират комисиите, като се обединят там където е възможно. Затова решихме да тръгнем с култура и наименования. Дали е елегантен начин, оставям вие да го прецените.

- Ще има ли други сливания на комисии?
- Обмисляме такива. Видно е, че не искаме да взимаме пребързани решения, защото това, което решим, искаме да бъде ефективно и работещо.

- В аванс да ни кажете, кои комисии могат да се обединят?
- Ако кажа нещо, то ще излезе като новина. Моята цел не е да правя това, а да свършим парктически полезна работа.

- Други промени в правилника предвиждате ли?
- Доста неща има за обсъждане в правилника. На този етап нямаме консолидирано мнение около конкретни промени, затова не мога да кажа.

- Как работите с общинската администрация?
- Аз лично работя коректно. Нямам специални забележки и претенции. Това, което съм поискал като помощ и съдействие, винаги ми е било оказвано. На този етап тихо, спокойно и ползотворно, какво ще стане по-нататък, времето ще покаже.

- Все пак казахте, че е пасивна.
- Може би по-точната дума е тромава. Аз идвам от частния бизнес, там решенията се взимат много по-бързо и динамично. Докато в администрацията има едни по-дълги процедури на писане, на заявки, на кореспонденция. Може би затова ми се струва, че е по-тромава. Въпрос на преценка, други може да са доволни.

- Вашият предшественик имаше доста големи проекти - преместването на пристанището, включително и регата "Тол шипс", която мина. Вие кои от тях мислите да продължите?
- Единият от значимите проекти като регатата, по който е започнала организация и в последващ момент има сериозни затруднения, мисля, че съвместно с областния управител и кмета, съумяхме в изключително кратки срокове да наваксаме загубеното време и пропуските. Това, изключително значимо в национален мащаб и за града ни мероприятие, беше проведено и получи международен отзвук и висока оценка. При това с цената на минимални за общината разходи.
Другият проект - за пристанището е глобален. Той обвързва много широк кръг икономически интереси. В условията на тази криза, която се намираме сега, той иска сериозно да бъде прецезиран и след това да се вземе решението. За един проект не е нужно да се говори популистки в медиите дали ще стане и колко ще е добър. Необходимо е да се посочи финансиране и някакви реални срокове. Аз лично не съм от хората, които обичат да се обвързват с обещания, които ще се случат примерно след 17 години. На хората, на гражданите и на мен, ми се иска да гледаме в по-близко бъдеще, какво ще се случи след година, след три, след пет и с това да се занимаваме.
Проектът за пристанището е проект от национално значение. Ние тук в този кабинет, не можем да го решим. На този етап не бих искал да го коментирам.

- Чували ли сте се с господин Гуцанов след като излезе от ареста?
- Аз лично не. И той не ми е звънял. Нямал съм повод да се обадя. Явно и той е нямал повод да ми звъни, но няма проблем да се чуем.

- Вие имате ли ваш проект, който държите да реализирате, който искате да лансирате?
- С оглед на оставащото време до края на мандата, би било популистки да извадя един проект, за да предизвиквам обществено внимание и интерес върху себе си. Мисля, че в условията на тотална криза, в условията, в които обществото е доста разединено в своите мнения и преценки, по добре е да се опитаме и да насочим своите усилия във връщането на доверието в институциите, което е много разклатено. Вместо да се хвърляме в някакви значими инфраструктурни проекти, които да пускам в медииното пространство, по-добре е да работим за връщането на доверието в институциите - Общински съвет, администрация. Не след дълго предстоят избори. Тези проекти ще ги оставим за периода преди изборите. Сега трябва да свършим техническата работа, която в предходните години не е вършена.
Това, което се опитвам да променя е, вратите да бъдат отворени, всичко да бъде открито и прозрачно. Първото, което усещат и съветници и администрация, дори и медиите е, че който иска да дойде тук и да получи информация, няма формализъм. Срещаме се, говорим, слагаме нещата на масата. Искам да говорим с документи, практически. Не да хвърляме бомби и да противопоставяме някого. Моят стил не е такъв.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: