Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Николай Банев във Варна: Ще сезирам Цацаров и Евросъда за престъпната сага с "Полимери"
Автор: Екип Varna24.bg 14:16 / 14.07.2015Коментари (2)2315
© Varna24.bg
Като представител на мажоритарните акционери в "Полимери" АД Николай Банев ще сезира главният прокурор Сотир Цацаров за престъпна схема, по която е разграбен завода след обявяването му в несъстоятелност, предаде репортер на Varna24.bg.

"Ще попитам Цацаров има ли изобщо прокуратура в България, след като до момента никой не работи по този фрапиращ случай", каза бизнесменът.

Той се закани да се жалва пред висшия магистрат за продажбата на безценица на чуждо имущество от синдика на дружеството Иван Балабанов, както и за пълно погазване на законите.

За сагата с разфасоването на завода и унищожаването на съоръжения от национално значение Банев ще търси правата си в Евросъда, стана ясно днес.

Обявеното в несъстоятелност девненско предприятие утре се слага на тезгяха, като първоначално обявената цена за търга е 45 млн.лв.

"Реалната стойност на завода с неговата инфраструктура, земя, сгради и съоръжения е над 100 млн.евро", категоричен беше Николай Банев.

Той обвини синдикът на дружеството Иван Балабанов в престъпление по служба.

"Работата на един синдик е да укрепи дадено предприятие, а този синдик е унищожител. Той извърши куп престъпления, като до момента срещу него има заведено само едно досъдебно производство за продажбата на скъпи картини от офис сградата на "Полимери". А тук става въпрос за кражбата на стотици милиони евро. Пуснали сме 34 жалби до момента до всички възможни инстанции за престъпните му действия и няма отговор от никъде", каза Банев.

За пример той даде продажбата на два тръбопровода от завода от по 33 км. , всеки от които струва по 1 млн.евро, за сумата от 194 хил.лв.

Пред журналистите Николай Банев разказа, че сагата с преднамереното унищожаване на най-голямото българско предприятие за хлор започва по времето на тройната коалиция.

Заводът е изграден върху площ от 1033 дкр. и в него са работили над 2000 човека.

"Предприятието беше един от флагманите на българската икономика, защото без алкалните ни продукти няма хранително-вкусова промишленост, няма ВиК, даже българската армия ще потъне в мръсотия, като не може да си хлорира тоалетните", каза Банев. Той подчерта, че няма страна в света, която да не разполага със собствено производство и да предпочита скъп внос на подобни продукти.

През 2008 г. предприятието е стигнало рекорд в производството и продажбите си, в номиналната стойност на работните заплати и и социално-битови придобивки за работниците. Дори жилищата, в които служителите на предприятието били настанени под наеми им били подарени на цени от 2000 до 4000 лв., каза Банев.

Активите на дружеството през онзи период били 280 млн.лв. На територията на завода се намира уникална 110 кW подстанция или т.нар. Екру. При приватизацията на дружеството "Полимери" е сред привилегированите клиенти на АЕЦ Козлодуй. За два месеца обаче централата увеличила тройно цената на тока и нещата започнали да боксуват.

Персоналът бил умишлено задържан около 6 месеца с надеждата, че с 30 млн. лв. заем "Полимери" ще изплува и ще оцелее в бурята.

Българската банка за развитие обаче не отпуснала кредита. Междувременно след сключен договор с холандското правителство за 22 млн.лв. бил построен 5,5 км. Газопровод, който щял да поевтини ел.енергията и заводът да заработи на печалба отново.

Държавната агенция по горите обаче не разрешила съоръжението да премине през два от терените на държавният горски фонд.

ЖП връзката на завода също била прекъсната и така на практика "Полимери" няма възможност да изнася продукцията си. Скоро след това спира работа.

"Имаме над 500 писма до всички инстанции, всички без отговор. Документацията ни от съдебни дела и преписки напълни един гардероб и нищо", каза Банев.

"Натрупахме сериозни дългове след като НЕК реши, че издръжката на 110 кW съоръжение е скъпа и намали първоначално сумата за издръжката на половина, а след 2 месеца изцяло спря финансирането.", каза Банев. Той подчерта, че ако подстанцията преустанови работата си ще се възбуди наказателно постановление срещу "Полимери", затова се наложило те да поемат скъпоструващата му поддръжка. Завели дело срещу НЕК и го спечелили, но това не произвело нищо.

На 12.12.2012 г. заводът е обявен в несъстоятелност и в него влиза синдик.

"При условия, че активите надвишават пасивите, т.е. при 196 млн.лв. активи и дължими суми от 18 млн.лв. към публични институции, при 40 млн.лв. дължими ни от НЕК, как може да бъде обявен един завод в несъстоятелност?", попита Банев.

След това оздравителният план на дружеството не бил приет. С това на практика не се приемат правата на над 4000 акционери в завода и 7 големи юридически лица.

Никой нямаше право на достъп до информация за дейността на синдика, каза Банев. Неговата роля бе да оздрави дружеството и да го върне на законовите собственици, а вместо това индустриалният гигант бе сринат и съсипан. До фалит бяха доведени още 7 фирми, които работеха на територията на завода и които също бяха отрязани откъм достъп до собствеността си, каза още Николай Банев.

Той цитира името на съдия Мария Христова, която отменила всички апорти от дъщерното дружество "Полимери инвест",

© Impact Press Group
което имало сключен договор с Китай за 100 млн.долара.

"С тази инвестиция щяхме да оздравим предприятието и да поевтини продукцията му, вместо това започна тоталното разграбване и разпродажба на имуществото на "Полимери" , допълни още Николай Банев.

Той обвини синдикът Балабанов в това, че след като започва да разпродава имуществото на завода включва в схемата и адвокатската кантора на варненски евродепутат.

"Съдийката Мая Андреева взе 700 000 лв. хонорар за да развали апортите, 75% от имуществото на завода бе разпродадено и нарязано на скраб. Става въпрос за тежки криминални престъпления, за които от 2012 г. чакаме да се произнесе прокуратурата има ли престъпление или не. Нито акционерите, нито работниците в завода имат информация къде отиват приходите от продажбата на имуществото", каза още Банев.

Затова бизнесменът ще се обърне лично към главният прокурор Сотир Цацаров и Европейския съд в Страсбург. Според него ако някой от акционерите участва в търга за продажбата на "Полимери" ще признае законността на предприетите до момента действия, което е недопустимо.

"Моите права и задължения като синдик са делегирани от съда, той е органът който ми разрешава да продавам. В Търговския закон е регламентирано разпределението на сумите, които постъпват по сметката на синдика и аз нямам право и стотинка да изхарча без разрешението на съда", каза за Varna24.bg синдикът на "Полимери" АД Иван Балабанов. Той сподели, че лично от него има заведени две дела срещу НЕК, но претенциите са не за 40 млн.лв. , а за 4 млн.лв. дългове. Първото дело било заведено още преди завода да бъде обявен в несъстоятелност и по него има влязло в сила решение. По второто дело все още няма в сила влязло решение", каза още Иван Балабанов.

Относно занижената цена за продажбата на завода той коментира, че оценката се определя от лицензиран оценител и съда дава разрешение на синдика, той няма думата при определянето на цената. Балабанов каза още, че в качеството си на собственик на "Полимери инвест" Николай Банев сам е разрушил голяма част от сградите и съоръженията и ги е продал за скраб.
"Ние обявихме за продажба два малки парцела, които не се продадоха и сега ги продаваме отново", каза Балабанов.
На въпросът защо като синдик не е защитил оздравителната програма на "Полимери" той обясни, че няма такива правомощия. Той имал право само да предложи такава програма, но не го е направил, тъй като според него предприятието вече нямало достатъчно машини и съоръжения, т.е. "читави" средства за производство, с които да стъпи на краката си.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: