Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Николай Костадинов: Нашата цел е да направим район "Владиславово" най-добрия във Варна и засега успяваме!
Автор: Пламена Николова 10:14 / 20.07.2021Коментари (3)5562
Нашата цел е да направим район "Владиславово“ най-добрия във Варна и засега успяваме. Хората милеят за квартала и ми помагат да си върша добре работата. Горд съм, че успяхме да създадем мини гражданско общество. Това сподели в интервю за Varna24.bg Николай Костадинов, кмет на район "Владислав Варненчик".

- Г-н Костадинов, ще попречи ли политическата обстановка в страната на големите проекти, които предстои да бъдат реализирани във "Владиславово"? 

- Според мен е твърде рано да се каже дали политическата обстановка на национално ниво ще даде отражение върху реализирането на проектите, които сме заложили. Това, което предстои да се случи с бюджета на община Варна за тази година, то така или иначе ще се случи, защото средствата са осигурени. Така или иначе връзката община – държава е много силна, така че ако националното управление не е адекватно, ще има доста преломни моменти по отношение на реализирането на всичко, което сме предвидили.

- Кои са текущите проекти, по които се работи в момента в района?

- Най-мащабният проект, по който се работи в момента е ж.к. "Кайсиева градина“. Помните каква дълга сага беше с този микрорайон. Въпреки трудностите, започнахме реализирането на проектите там. Лошото е, че средствата, които успяхме да осигурим за "Кайсиева градина“, които бяха от държавния бюджет, стигат само за половината квартал, а за останалата част с кметът Иван Портних имаме амбициозната задача да не прекъсваме облагородяването между двете части на "Кайсиева градина“. Силно се надявам да успеем да осигурим средствата и за останалата част от ремонтните дейности. Задачата няма да е никак лесна, защото парите не са малко. Тук очаквахме да имаме силната подкрепа да държавата, но дали ще е така, тепърва предстои да разберем.

- Нека припомним с тези средства какво предстои да бъде свършено?

- С тези 8 млн. лв. успяхме горе-долу да покрием половината "Кайсиева градина“. Извършват се сериозни ремонти и то по начин, по който до този момент не се е случвало. Ремонтните дейности са в по-голяма дълбочина и доста по-адекватно. Знаете, че там нямаше дори и тротоари, да не говорим за паркоместа или инфраструктура. Сега всичко се извършва с много високо качество, а технологията, която използваме е наистина отлична. Говоря за технологията, която рециклира старата настилка плюс добавяне на цимент и химикали, което заздравява настилката до степен, че не очакваме улягане в продължение на доста години. Именно това беше и много сериозен проблем за "Кайсиева градина“, където нямаше толкова дупки, колкото вълни и пропадания, във връзка с нестабилната основа и дефектирала стара канализация. Многото ВиК аварии, които са били назад във времето, са дали своето отражение, но се надявам това да не се повтаря, защото знаете, че и ВиК инфраструктурата е подменена. И затова се надявам, че ремонтът, който правим в момента ще бъде на високо ниво и ще задоволи нуждите на живеещите в квартала.

- Вие сте много активен в социалните мрежи, отговаряте на всяко едно запитване на жителите на кв. "Владислав Варненчик“, отзовавате се веднага на сигнали, които Ви се подават. С какви обаче въпроси се обръщат към Вас най-често жителите на района?

- Аз съм изключително доволен и горд от обществеността в район "Владислав Варненчик“, защото ние си създадохме мини гражданско общество. Показахме как гражданите взимат пряко отношение към управленските процеси, които текат на територията на района. Тази колаборация подпомага цялата ни работа като администратори. Много хора казват: "Г-н кмете, притесняваме те". Искам да ги успокоя, че не ме притесняват, по-скоро  ми помагат да си върша работата. Това е и обръщението ми към хората, защото няма как да сме до всяка пейка, детска площадка, стълб или друга част от инфраструктурата и тази помощ за нас е безценна. Аз имам не повече от 10 човека на терен и е трудно те да са навсякъде, но когато получаваме информация, можем да се отзовем и да проверим, какъв е проблемът. По този начин се показва и нетърпимост към вандалските прояви, защото голяма част от нашите съкварталци милеят за направеното в района и веднага сигнализират, когато видят, че нещо е разрушено, изцапано и т.н. Именно в тази насока са и най-многото сигнали, които получаваме. Една част от тях са в известна степен критични, с лек политически оттенък, но ние се стараем да не обръщаме внимание, а се фокусираме върху наистина важните неща. Разбира се, реагираме на всеки един истински сигнал, но ако има политически привкус, просто подминаваме този хейт и си вършим работата. Пак искам да отбележа, че се гордея с това гражданско общество, което се изгради през годините в район "Владислав Варненчик“.

- Нека се върнем на темата за вандалските набези. Аз лично съм подавала не един или два сигнала, на които Вие сте реагирал светкавично, но пък е и факт, че редовно виждаме изпотрошени или изрисувани пейки, площадки и т.н. Много ли са случаите на вандализъм в район "Владислав Варненчик“?

- За съжаление има. Не са толкова много, колкото преди и то с оглед на това, че се вижда грижата и по някое време дори и самите вандали явно започва да ги чопли съвестта, но въпреки това, да, имаме доста често сигнали за такива прояви.

Така например огледалото, което поставихме на ул. "Ангел Каралийчев“ и ул. "6-ти септември“, вече е счупено. Скоро ще бъде подменено, но това ще отнеме време, защото чисто процедурно няма как да се реагира веднага. Ние забелязахме вандалския акт още на другия ден, имахме много сигнали в социалните мрежи, но както казах – подмяната му изисква време. Тази процедура обикновено е свързана обикновено със застрахователни компании. Едва когато застрахователят направи оглед, опише щетите и всичко се протоколира, едва тогава това стъкло ще бъде подменено.

Община Варна действа по този начин, защото това са едни безкрайни средства, които вместо да се инвестират в нещо ново, те отиват за покриване на щети от вандалски набези

- Какво се случва с ремонта на читалище "Петко Рачев Славейков 1928“ ?

- Доста време очаквахме ремонтът на читалището да започне с доста по-сериозни мащаби. Знаете, че към началото на 2020-та се проведе обществено обсъждане и средствата, за които общината беше взела решение да кандидатства по програма "Региони в растеж“ бяха между 3 и 3,5 млн. лв. Тези средства щяха да бъдат достатъчни да направим един страхотен ремонт, който да промени изцяло визията на читалището. Заради ковид кризата обаче европейският орган реши средствата, които остават по оперативните програми, да бъдат насочени към битката с COVID-19. Именно заради това не успяхме да направим ремонта на читалището по начина, по който искаме. Все пак в бюджета на община Варна има заделена сума за ремонта, която е значително по-малка и ще стигне само за саниране на сградата. Това също не е малко, но не е и това, за което се надявахме. Това е отново и по темата, за която говорихме, колко важна е връзката – ЕС – държава и държава – община. Тази връзка трябва да е много стабилна, за да могат да се случват нещата, по начина по който на всички нас ни харесва. Ако Европа не вярва на националното управление, трудно ще се случват и нещата в районите. И този ремонт е нагледен пример, колко сме зависими от европейските средства. И ако бъдещите национални политици не спечелят доверието на Европа, то за нас ще предстоят интересни времена. В крайна сметка поне ще имаме санирано читалище, което никак не е малко, а освен това ще търсим и варианти за обновим сградата отвътре. Може да не стане толкова бързо, колкото ни се иска, но ще го свършим.

- Преди време читалището беше ограбено и разбито. Бяха ли заловени извършителите на това грозно престъпление?

- За съжаление, не. Полицията така и не успя да стигне до някои от извършителите, а подозренията са за вътрешен човек. Подозренията са на база на това, че след оглед става ясно, че извършителите са знаели какво и къде да търсят, но няма заловен извършител.

- Започна ли спортният комплекс във "Владиславово" да функционира с пълна сила?

- Все още не. Залата все още не функционира по начина, по който ни се иска. Не че не е готова и клубовете могат да я ползват, но все още нямаме назначен щат, а другото е, че имаме още няколко детайлна за довършване. Имаме да поставяме обезопасителна мрежа зад баскетболните кошове с цел да се пазят стените на самата зала. Иначе за други спортове, които не използват топка или други уреди, залата е готова за ползване.

Всички останали съоръжения в комплекса се ползват доста отдавна, имаше един момент на неползване, но това беше във времето, в което мерките около ковид кризата бяха доста затегнати. Тогава заради пандемията, ако си спомняте, имаше ограничения за масовия спорт и жителите на района не можеха да ползват съоръженията, които изградихме. Сега ситуацията е по-спокойна и хората ползват всичко и са много доволни от този факт. Прави впечатление, че спортния комплекс се посещава не само от млади хора, но и от по-възрастни, които споделят, че е много приятно място за отдих. Такива отзиви няма как да не ни мотивират да искаме да изградим още съоръжения за жителите на града ни. В крайна сметка, основната причина да искаме да облагородяваме града ни, е доверието и уважението на хората, както и желанието ни те да се чувстват  горди, затова че са от Варна и най-вече от "Владиславово".

- Като жител на района мога да кажа, че имаме и друг повод за гордост, а именно градинките край блоковете, които действително са много красиви. И дори да не кандидатстват за тази помощ, която се отпуска, хората пак се стараят да поддържат предблоковите пространства изрядни. Мисля, че в това отношение район "Владислав Варненчик“ отново е първи?

- О, да първи сме. Тази наредба, която видя бял свят благодарение на г-н Иван Портних, за облагородяване на прилежащите площи към етажните собствености и общински терени, се оказа много добър стимул за хората. Проектите, които се реализират в район "Владислав Варненчик“, са колкото във всички останали райони, взети заедно. Хората от нашия квартал са най-активни в това отношение и това много ме радва. Много хора се стараят да направят квартала по-приветлив и това се отразява на цялостната му визия.

- Кога се очаква да видим новата система за сметосъбиране в район "Владислав Варненчик“?

- Още миналата седмица в 4-ти микрорайон започна доставянето на новите контейнери. Хубавото при тях, освен по-приятния външен вид, е че са доста по-големи по обем. Там където преди имаше да речем 4 контейнера, сега ще има два от новите контейнера, които обаче ще събират колкото 6 обикновени контейнера. Доколкото знам в другите общини хората бързо свикнаха с тях, а освен това те са и технологични, т.е. имат датчици, които показват процента на запълненост, а информацията затова се препраща на фирмата, която се занимава със сметоизвозването.

Силно се надявам, че хората ще започнат да си хвърлят боклука вътре в кофата, а не по стар обичай да го оставят пред нея, което е много често явление. Вярвам, че обществената нетърпимост към подобни действия ще даде отражение и тези хора, които се затормозяват да си хвърлят отпадъците в кофата за боклук,  ще започнат да го правят. Освен това, апелирам и към обществеността да ни подава сигнали за такива непристойни действия, а ние като администрация ще глобяваме виновниците. И следващия път, когато решат да си хвърлят отпадъците през прозореца да се замислят, дали няма да им е по-удобно да слязат до контейнера, да си натиснат педала и да си хвърлят боклука в кофата.

- Успяхте ли да окосите тревите в района, да дезинфекцирате навсякъде?

- Имаше известен проблем с косенето на трева в нашия район, но това беше проблем за цяла Варна, защото има Закон за обществените поръчки и предвидени срокове по него. Поради тази причина, чисто процедурно се забавихме с косенето. В предни години започвахме още през март, а сега започнахме в края на април, което си е закъснение от един месец. Освен това косенето вървеше по-бавно, защото на места тревата беше над 1 метър височина. Първата коситба приключи отдавна, а сега вече минаваме и средата на втората. Остава още малко да се окоси в трети и четвърти микрорайон, като първи и втори вече са окосени за втори път. Булевардите също са косени по три пъти, а парка мисля, че вече четвърти път го косихме. Обществените места се поддържат безкомпромисно.

С една идея по-бавно се случват нещата в междублоковите пространства, защото  самите площи са по-големи. Така или иначе коси се навсякъде и нищо няма да остане неокосено.

- И за финал, какъв е Вашият поздрав към жителите на "Владиславово"?           

- Аз го казах в началото на нашия разговор, но ще го повторя отново. Гордея се с всичко, което правим заедно, защото сам човек не може да свърши нищо. Усилията, които полагаме ние като администрация, заедно с гражданското общество в район "Владислав Варненчик“ показва правилната посока на действие. На моменти темповете се забавят, понякога по обективни причини, друг път по субективни причини, но посоката е ясна. Нашата цел е да направим район "Владислав Варненчик“ най-добрия във Варна и засега успяваме.

Имаме доста неща, които трябва да се свършат и не мисля, че има сила, която да ни спре да ги свършим, независимо от ситуацията в държавата. Това е амбицията на кмета на община Варна Иван Портних, както и моята лична.

Всичко което сме предвидили ще бъде изпълнено много скоро. Предстоят ремонтни дейности в I-ви микрорайон и имаме реалния шанс до края на мандата район "Владислав Варненчик“ да стане чисто нов. Именно това пожелавам на нашите съкварталци.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.07.2021 г.
0
 
 
Здравейте, до скоро пари имаше за целия квартал, а сега като се закучиха изборите има само за половиния. Какво ли си викат ако не спечелим изборите поне да откраднем половината пари за проекта. Винаги до сега съм гласувал за ГЕРБ, но след тази новина едва ли. Завършете нещо на цяло. Тук там паркинг, тук там тротоар, тук там сменено осветление..... работа на парче. За толкова много откраднати средства можеше да се санират всички блокове, да се направят парко места, да се озелени..... но на никой не му се занимава. Най-лесно е парите в джоба и то все ще мине, скоро ще се забрави.
Aнонимен
на 20.07.2021 г.
0
 
 
Мога да потвърдя на 100% думите на кмета ни няма проблем по които да не е взел отношение и се реагира почти веднага. До този момент не сме имали такъв кмет и района ни се преобразява към по добро. Еньо И. Г.
Aнонимен
на 20.07.2021 г.
0
 
 
Искам да попитам Кмета г- н.Костадинов защо вече 6 година се бави плана на 4 мрн и какаво ново може да каже по този въпрос? Ще има ли скоро приемане на този план?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: