Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Николай Костадинов: Превръщаме "Владиславово“ в най-добрия квартал, мащабен проект ще преобрази "Кайсиева градина“
Автор: Пламена Николова 13:37 / 26.11.2019Коментари (11)22921
Кметът на район "Владислав Варненчик“ Николай Костадинов сподели за Varna24.bg кои са приоритетите, по които ще работи районната администрация в следващите няколко години.

Сред тях е довършването на уникалния спортно-развлекателен комплекс на територията на стадиона в квартала, цялостна рехабилитация и обновяване по мащабен проект на "Кайсиева градина“, разкрасяването на междублоковите пространство и др. Ето какво коментира за медията ни районният кмет:

"И в тоя мандат, който предстои продължаваме като основен приоритет с рехабилитацията на междублоковите пространства. Нещо мащабно, което ще бъде реализирано в следващите година-две, е цялостен ремонт и рехабилитация в "Кайсиева градина“. Това беше приоритет и за предходния мандат, но сега вече този проект предстои да бъде реализиран. Преди време подготвихме основата, за да имаме основание и причини сега да можем да реализираме тези приоритети.

Вече започнахме с изграждането на 7 нови паркинга в "Кайсиева градина“, вече се работи по осмия, намира се до ДГ "Приказка“ и до дни ще приключи. На финала е и ремонта на училищния двор в "Кайсиева градина", включва игрища, стрийт фитнес на открито, маси за тенис...Оформя се европейския облик на втори микрорайон. Много са нещата, които ми се ще да се случат, но подреждаме по приоритети.

Почти всички основни артерии във "Владиславово“ са рехабилитирани, имаме един изцяло обновен 4 микрорайон. Инвестицията беше малко над 11 млн.лв., от които около 3 млн.лв. беше участието на Община Варна, останалите по програма "Региони в растеж“. Там ремонта беше доста по-мащабен, защото включваше подмяна на подземната инфраструктура, докато в "Кайсиева градина" тя вече е подменена.

Плановете за "Кайсиева градина“ очертават сумата над 8 млн.лв. инвестиции, които ще бъдат вложени за цялостния ремонт там.

Днес има обществено обсъждане на Интегрирания план за градско развитие и възстановяване на Община Варна, където се разглежда ремонтът в "Кайсиева градина“, доизграждането и ремонт на корпуса на училище “Стоян Михайловски“ в района, където има басейн, включва и ремонт на читалище "П.Р. Славейков“. 

Идеята е басейнът, който предстои да бъде открит в училището, да бъде достъпен за всички. Той обаче е едно изключително скъпо съоръжение. С кмета на Община Варна Иван Портних през миналия мандат непрекъснато сме търсили варианти да се случат нещата. Сега виждаме решението по програма "Региони в растеж" или по този план за градско развитие, но е трудно, защото нужните средства ка огромни. Самата база е доста голяма, а няма как на парче да се извърши ремонтът. Там може да се оформи един културно-развлекателен спортен център, има база за киносалон и спорт, за различни спортни и културни дейности, може да се направят малки зали за танци и фехтовка, за всичко. Ще бъде уникално съоръжение за Варна и "Кайсиева градина" има нужда от това нещо. Ние сме район с 50 000 жители, определено сме най-младия район на Варна.

Доколкото ми е известно е трудно да се намери жилище в района, защото търсенето е огромно. Кварталът се оформя като притегателен център и много приятно място за живеене, това са и амбициите ни. Имаме детски градини, училища, търговски вериги, здравно заведение. Липсва ни само един модерен спортно-развлекателен комплекс, който вече се изгражда на мястото на стадиона. Леят се основите на залата вече. Ще има зала, каквато "Владиславово" не е имало. Ще има игрища за волейбол, баскетбол, футбол, алея за бягане и ролери, стрийт фитнес, детски кът, тенис на корт, зона за отдих, за културните дейци ще има сцена. Ще бъде уникално място за Варна и "Владиславово“. Договорът с фирмата изпълнител е до края на 2020 г., вече се работи и аз се надявам до есента на идната година проектът да е реализиран. Зависи от темповете на работа, но и от времето. Стойността на съоръжението е над 7 млн.лв., мащабен е проектът.

С рехабилитацията на "Кайсиева градина“ се предвижда изграждането на нови спортни и детски площадки, малки зони за отдих и ремонт на всичко съществуващо.

Догодина предвиждаме да завършим започнатия парк северно от "Кайсиева градина“ или между булевардите "Трети март“ и "Св. Елена“, нормално е да си сложим и детска площадка там и един стрийт фитнес.  Скоро започваме и изграждането на тротоар от спирка "Мургаш“ до  този парк, ще се превърне в много приятно място.

За съжаление при правенето на ПУП-а на втори микрорайон не са ни оставили много опции някога. Не са били предвидени големи зелени пространства за парк. Според този план се предвижда зелената зона да бъде дерето и ми е чудно как точно да се получи това, след като там има и много върнати парцели на собствениците. Има още една малка зелена зоничка, която са ни оставили под бл. 209 и 210 в "Кайсивеа градина“, ще я довършим и нея с облагородяването. 

Относно застрояването на "Кайсиева градина“ всичко е започнало още през 2000 г., когато започва възстановяването на частната собственост там. Всички собственици имат различни разпоредителни права, част от които включват и урегулирането на поземлените им имоти. Това са започнали да правят около 2005 г., когато започва и правенето на ПУП-а, през 2010 г. е приет от Общински съвет Варна. Имало е възражение от всички етажни собствености, но хората не са успели да защитят с повече ентусиазъм бъдещия си интерес. Към настояща дата нищо не може да се промени. Вариантите са Община Варна да отчуждава имоти, но става въпрос за едни милиарди, които няма как да бъдат осигурени. Пуп-а влиза в сила през 2013 г след съдебно решение и съдебното решение е провокирано от собствениците на имоти, а не от гражданите. Съдът е възприел това, че не е имало жалби от граждани, и на фаза експертен съвет проблемите са били решени. От тогава никой не може да спре собствениците на имоти да упражняват правата си по закон, когато решат ограждат и строят. Разрешенията за строеж се издават от главния архитект. Хубавото е, че не допуснахме параметрите, предвидени от ОУП, който предвиждаше 26 метра височина. Успяхме да балансираме нещата строителството да е според ПУП-а, или три етажа плюс мансарда.

Другата добра новина е, че нашият район, е може би единствения, който успя да усвои в цялост средствата, отпуснати от Община Варна за облагородяването на предблоковите пространства от самите живеещи по проекти за озеленяване. Имаме около 20 проекта, които са в процес на реализация, някои са завършени. Считам това като подкрепа от страна на етажната собственост на усилията, които полагаме с кмета на общината Варна и квартала да изглеждат привлекателни. Имаше по няколко входа, които се обединиха в проектите си и превръщат запустели места в приятни зони за отдих с беседки и озеленяване, с пейки и масички. На пролет ще се види резултата най-добре. Това е страхотна инициатива от страна на общината и г-н Портних. Наредбата ще действа и от тук занапред, предстои да се гласува с бюджета за следващата година.

Район "Владислав Варненчик" придобива нов и модерен облик и ето, че опровергахме слуховете, че това са предизборни напъни. Не сме спирали и продължаваме. Всичко заложено, за което беше осигурено финансиране се работи. Все по-малко стават нерешените проблеми, затлачвани във времето назад. Не може за 4 години да решим проблеми, трупани 40 години, нещата се случват благодарение на усилията, които полагаме с кмета на общината г-н Портних", каза районният кмет. 

Какво още сподели Николай Костадинов вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 19
31.01.2022 »
17.01.2022 »
08.11.2021 »
14.06.2021 »
30.03.2021 »
05.01.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.11.2019 г.
0
 
 
Обещания, обещания.... а кога ще направите тротоари от отсечката - новата кооперация- Захарен завод, ами пешеходна пътека. Ние от мест. Ментеше да хвърчим ли?
Aнонимен
на 27.11.2019 г.
0
 
 
Няма Кайсиева градина.Има ж.к."Владислав Варненчик" ||-и микрорайон.
Aнонимен
на 26.11.2019 г.
0
 
 
Хубави проекти. Проблем в БГ е цхе нкама подрайка. Центара вецхе се разпада на места.. И панелките са уйасни И са пред разпадане дано ги санират нкакои ден.
0
 
 
Някой май сънува :) За да става един квартал добър за живеене е необходимо да се реализират зелени и паркови площи/колкото повече ,толкова по-добре/,а не да се разпродават малкото останали парцели за жилищни сгради.
Aнонимен
на 26.11.2019 г.
0
 
 
Баси ненормалните лъжи. Строителството на "уникалния спортно-развлекателен комплекс на територията на стадиона в квартала" е спряно, заради някакви кабели и просто няма да се прави нищо там. Рехабилитацията на "Кайсиева градина" включва строежа на над 10 жилищни блока в момента, навсякъде където е останала някоя малка полянка незастроена. Кви басейни, кви игрища, кви зали, кви 5 лв. Няма и 5% истина във всичко това...
Aнонимен
на 26.11.2019 г.
-1
 
 
Най скапания кварта с на не интелигентните хора просто перфектно .А центъра ще тъне в разруха и дупки и мръсотия
Aнонимен
на 26.11.2019 г.
0
 
 
Всичко е много хубаво и дано стане,но как децата да играят след като портала на училището в Кайсиева Градина е постоянно заключен и децата прескачат оградата,за да влязат,а за по малките е невъзможно.До кога ще е така?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: