Николинка Даскалова: Синхронът между ангажираните с борбата срещу детската престъпност във Варна е добър

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:37 / 10.10.2009
959
В последните години във Варна много усилено се работи по превантивни програми не само кампанийно, но и целогодишно. Това заяви директорът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Николинка Даскалова. Тя допълни, че след ученическото сбиване, завършило със смъртта на 16-годишния Георги Чакъров, е проведена среща с участието на училищни директори, педагогически съветници, представители на отдел „Закрила на детето", на полицията и на охранителни фирми, с която е поставено началото на широк дебат за набелязване на насоките за допълнителна работа не само с учениците, което вече се прави, но и с родителите, които би трябвало да бъдат съмишленици на педагозите. Даскалова добави, че се надява след време това да даде резултат и обществото малко по малко да започне да се променя така, че да не е апатично, а да реагира, за да може всички заедно да направят така, че децата да са здрави. Николинка Даскалова каза още, че цяла седмица педагогически съветници водят разговори с децата в Техническата гимназия, където стана фаталният инцидент на 5 октомври, за да могат те да преодолеят стреса. По думите й, след такава трагедия няма как децата в училището да не са потресени и объркани, както и цялото варненско общество. Даскалова допълни, че се изчаква да приключи разследването, за да може да се прецени какво е причинило сбиването и да започне да се работи по набелязването на съответните мерки на регионално ниво. До момента на територията на областта не е имало друг подобен случай като ученическото сбиване в двора на Техническата гимназия във Варна на 5 октомври, каза още Николинка Даскалова. Тя допълни, че не трябва да се чака да стане такъв инцидент. Даскалова подчерта, че всички възрастни заедно трябва да направят необходимото, за да осигурят безопасността на подрастващите. Тя добави, че все пак във Варна има изключително добър синхрон между общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, училищните комисии и служителите от детска педагогическа стая. По думите й, дейността в тази насока се подпомага и от допълнителни комисии към варненските районни администрации. Даскалова каза още, че се работи в съответствие със Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и в това отношение са постигнати определени резултати.

Според Николинка Даскалова, единствените, които не са виновни по отношение на трагичния инцидент, са децата. По нейно мнение, цялото общество има определена вина, защото то не спазва правилата, които си е поставило, като се започне например от поведението на пешеходците при пресичане на улица. Даскалова подчерта, че действията на децата са резултат от поведението на възрастните в определени ситуации.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).