Николов: Работи се по укрепването на около 10 обекта в "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:51 / 13.08.2014
2260
Работи се по укрепването на около 10 обекта във варненския квартал "Аспарухово". Това каза районният кмет Йордан Николов. След разчистването на калта, миенето и дезинфекцирането на улиците, както и възвръщане на предишното състояние на зелените площи след водното бедствие са започнали по-мащабните действия, относно укрепване на срутища. На ул. "Калач" се извършва укрепване на подпорна стена, като 90% от дейностите вече са приключили. Издадена е заповед за връщане на хората, които са били евакуирани от домовете в този район заради стената, застрашавала къщите в близост. Работи се и по укрепване на обекти на улиците " Маркови кули", "Найчо Цанов" и "Кирил Патриков". По домовете си са върнати и хора на ул. "Кирил и Методий", където бе направено преоткосиране на ската и опасността от срутване след дъждове е отминала. Очаква се до две седмици да бъдат готови проектите и да започне изграждане на подпорна стена в долната част на ската, която ще бъде дълга 150 метра. След нейното изграждане скатът ще бъде покрит с мрежа, прихваната със специални анкери, което ще спре изнасянето на земни маси при проливен дъжд. На ул. "Борис Киряков" се работи по трайно укрепване с изграждане на подпорни стени. На три места в този район преди време бе извършено временно укрепване на локални срутища, възникнали след наводненията. На единия обект до голяма степен дейностите са приключили, след това ще се върви към останалите обекти на тази улица, допълни Йордан Николов.

Приключват проучванията и около свлачището на ул. "Розова долина", където ще бъдат направени и по-сериозни и мащабни обследвания и сондажи.

"Ще бъде изготвен проект за укрепване на цялата свлачищна зона и заедно с това ще има и проект за дренаж, така че да може да се свалят подпочвените води, където са високи и се предполага, че са една от причините за възникване на такива процеси", каза още районният кмет Йордан Николов.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).