Нито един глобен за пушене при нощните проверки във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:27 / 04.06.2012
3517
Нито една глоба не е наложена във Варна при нощните проверки за спазване на забраната за пушене на закрити обществени места. Това съобщи за Дарик д-р Юлия Витлиянова, шеф на дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) -Варна.

В нощта след 1 юни, когато влезе в сила забраната за пушене на закрито, са извършени 20 нощни проверки. Инспектирани са заведения за хранене в центъра на града и дискотеки в курортните комплекси, посочи д-р Витлиянова.

Само до 16 часа в първия ден от влизане в сила на забраната здравните инспектори са извършили 168 проверки. Освен заведения, са посетили и администрации и спортни зали. Има съставен само един акт. Санкциониран е управителят на кафе-бар, за поставени пепелници в помещение, изградено на тротоара. То е било с масивна конструкция от PVC и окачен таван, което го прави закрито помещение, обясни здравният специалист.

Проверяващите все още нямат натрупани много впечатления за хитростите, с които собствениците на заведения ще се опитат да заобиколят забраната, коментира д-р Юлия Витлиянова. Според нея толкова много проверки и само един акт означава, че гражданите и собствениците на заведения се съобразяват с пълната забрана за пушене открито.

Граждани пък масово звънели в РЗИ с въпроси дали може да се пуши на плажа и в парковете. Забраната не се отнася за паленето на цигара на плажа. Като цяло пушенето в Морската градина също не е забранено, но не може да се дими в района на детските площадки, поясни шефът на дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето".

Здравните инспектори реагират и на сигнали на граждани. Информация за нарушения на забраната за пушене може да се подава на електронната поща на здравната инспекция или на телефон 052 665 306. На този номер могат да са подават сигнали за нарушения и извън работно време, като записите на телефонния секретар се прослушват сутрин.

Според въведените промени в Закона за здравето, от 1 юни пушенето на закрити обществени места се наказва с глоба от 300 до 500 лева за физически лица при първо нарушение. Санкцията за еднолични търговци е от 1500 до 3000 лв., а за фирмите - от 3000 до 5000 лева, припомнят от РЗИ.

Проверките няма да са кампанийни и ще се извършват постоянно, обяви в петък здравният министър Десислава Атанасова. По думите й, ако има необходимост, специално по Черноморието ще бъдат подсилени екипите, тъй като там сега е насочена по-голямата посещаемост на заведенията.

Източник: Дарик


Виж коментарите (2)

Още по темата (108):
17.01.2024 Може да пушите в ресторанти, барове и заведения от закрит тип, но има
условие
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
16.04.2018 Слабаков: Аман от педера**и, рецидивисти, цигани и непушачи!
19.06.2016 Бивш министър: Като цяло забраната за пушене на обществени места се спазва
07.04.2016 Плевнелиев зове депутатите да въведат правила за всички изделия за пушене
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).