Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Номинации за елиминации тресат партиите във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 27.05.2011Коментари (0)2049
© Varna24.bg
Голямото предизборно номиниране на кандидати за кметове и общински съветници в последните седмици е превърнало партийните централи край морето във врящо гърне с дреболии. Които, по правило, докато къкрят, за да станат готови за консумация, отделят много мръсна пяна и неособено приятен аромат. А с варненски политически привкус превръщат номинациите в директен трамплин за елиминации на голяма част от играчите, фокусирали вниманието си в кметския стол край морето.

ГЕРБ влезе в кампания по издигане на кандидати за кмет и общински съветници с публична декларация, че от тяхната процедура по-демократична, честна и открита няма.

И... бум. Още след първото събрание - в район "Приморски" пламна искра извън стерилната вътрешно-партийна среда: В структурата били приемани на юруш членове преди старта на голямото номиниране. За да гласуват правилно. В резултат на това събранието се проточи до малките часове на нощта. Областният лидер на ГЕРБ Павел Димитров надви конкуренцията в лицето на Данчо Симеонов и мажоритарния депутат Красимир Петров с броени гласове. Голяма част от актива напусна залата в пълен шах, тъй като не познаваше новоизлъчените лица за общински съветници. А действащият депутат от ГЕРБ и зам.-кмет на Кирил Йорданов в отпуск - Свилен Крайчев остана в размисъл сам със себе си защо колегите му не приемат идеята му активът да издигне само един кандидат - местния лидер на партията, за да си даде шанс да вземе кметския мандат във Варна.

Според източници Крайчев публично, пред партийните си съратници, е признал безсилието на ГЕРБ да пребори Кирил Йорданов в директен сблъсък и затова призовал всички да се обединят около един кандидат - Павел Димитров, за да дадат на партията шанс за успех, като се яви силна и единна в битката.

Доколко Крайчев е спечели поддръжници с идеята си лъсна още в следващите заседания за номинации. Измежду които освен обичайните заподозрени участници във вътрешно-партийната надпревара на ГЕРБ - Варна - Павел Димитров и Красимир Петров, изплува и името на шефа на пристанището кап. Данаил Папазов.

Ще издигнат Папазов за кмет. Борисов лично ще го посочи!

Тази информация си проправи път и постигна статут на тротоарна новина още във втората седмица на май.

Морският ГЕРБ дипломатично запази мълчание. Не отрече номинирането на Папазов в различни точки на Варна. Но и пропусна да уточни, че шефът на структурата, чието концесиониране предстои, е бил посочен за кандидат за кмет на Варна лично от основния претендент - Павел Димитров. Според наши източници Димитров е спасил Папазов от изключване от низовата му партийна организация заради неплатен членски внос и му е осигурил легитимно членство в "Одесос". След което лично го е номинирал, а Папазов е "изкарал" солида подкрепа. Дали тази номинация е за изстрелване към върха или ще се окаже залагане на Папазов на дузпата, предстои да видим. Защото ГЕРБ не е първата политическа сила, която го припознава за свой в предстояща кандидат-кметска битка (в годините Папазов бе харесван от НДСВ и от БСП за същата цел). А и винаги, когато те номинира лидерът, който публично не крие желание и готовност да играе в кметската битка, не е ясно дали номинацията не е предпоследният ход. Преди елиминацията. Още повече, когато в началото на управленския мандат на ГЕРБ Папазов си беше написал оставката под натиска не на някой друг, а на местната организация на ГЕРБ, и се наложи вече бившият транспортен министър да го уговаря да остане на директорския стол.

Върху същото има да разсъждава и посоченият без време за фаворит в кметската надпревара за Варна мениджър на гранд хотел Варна Иван Портних. Който също е номиниран за редовния мач. И чака санкция на първия в ГЕРБ. Зад завесата на съмнението, че Павел Димитров няма да получи подкрепа от своите, но ще опита да повлече след себе си в авансова елиминация поне мажоритарния депутат Красимир Петров. За да се отвори път на "млад и енергичен мениджър".
Конвулсии в дясно.

Още преди старта на подготовката за вътрешно-партийния вот в синьо, във Варна стана ясно, че Синя коалиция няма да има. Поради непреодолими различия между двете формации - ДСБ и СДС край морето. Една от които е кандидатирането на местния лидер на СДС Цанко Цветанов за нов мандат в Общинския съвет след присъдата на сина му Георги за убийството на студентката Радостина. И последвалите декларации на Цветанов, че ще страни от публични позиции и ситуации.

Противно на това, Цветанов трупа номинация след номинация в партийните организации. А тъмносините втвърдяват позиции, че няма да се омесват в обща листа с хора, наричани в политическото задкулисие край морето "резервни играчи на ДПС".

В БСП положението с избор на кмет и нови лица за градския парламент е почти патово.

По няколко причини: Градският лидер Борислав Гуцанов безапелационно стърчи на върха с близо 130 номинации. Втори след него е действащият кмет Кирил Йорданов - с 40-ина. Различими са двамата районни кметове на социалистите - Пламен Градинаров и Йорданка Юнакова с 30-ина номинации и на няколко нива под тях е ректорът на Медицинския университет проф. Анелия Клисарова.

При тази подредба на позициите Гуцанов изглежда сигурен кандидат за кмет. Има среди в БСП, които не изключват възможността голямата преднина на градския шеф да стане причина за директна негова номинация. Без вътрешно-партиен вот. Което на този етап изглежда малко възможно. Като се има предвид, че след поредния сблъсък на Гуцанов с МВР по скандала с контрабандните цигари, във Варна плъзна слух, че местният шеф на социалистите остава под публичен прицел. Не само като част от процеса "Медузи", който се очаква да тръгне, но и като евентуален герой в нов екшън на Ц.Ц.

Слух, който Гуцанов парира донякъде успешно с излизането си под прожекторите на кандидат-кметската писта. Но, ако това му гарантира имунитет сред чуждите в МВР, то съвсем не е сигурно, че старите играчи в БСП няма да се пробват да превърнат номинацията му в елиминация. В полза на партийно дистанциран, но авторитетен кандидат. Като проф. Клисарова. Например.

Но как ще изглежда кандидат-кметският пъзел в Варна, след като премине метаморфозата номиниране-елиминиране, предстои да стане ясно. Към края на юни. Или малко по-късно. Но при всички положения - след поне едно идване на Борисов край морето. И защо не и след включване на шефа на националния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Само че в министерското му битие - на шеф на МВР. Знае ли човек?

Източник: vNews




Още по темата: общо новини по темата: 390
18.12.2011 »
09.12.2011 »
05.12.2011 »
29.11.2011 »
25.11.2011 »
22.11.2011 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: