Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нора Стефанова, "БГ Бъди активен": Все повече хора в България се включват в акции за чиста природа
Автор: Екип на Varna24.bg 08:25 / 28.04.2021Коментари (0)2193
© bgbeactive
"Ден без асансьори“ е инициатива с глобален характер, част от кампанията NowWeMOVE. В България, "Денят без асансьори“ се координира от сдружение “БГ Бъди активен". Варна също се включи в инициативата. Повече за събитието в морската столица съобщи за "Фокус" Нора Стефанова  от екипа на БГ Бъди активен. 

- Г-жо Стефанова, 28-ми април е определен за Ден без асансьори. Варна също ще се включи в инициативата. Какво предвиждате за днес?

- 28-ми април е определен като Международен ден, в който трябва да изберем стълбите пред асансьорите. Инициативата е на Международната асоциация по спорт и култура, базирана в Дания.

Днес стълбите към плаж Галата ще домакинстват нестандартно състезание по стълби, в което могат да се включат само тези, които слизайки към плажа събират дребни отпадъци и помогнат за изчистването на терена.

Морската столица ще стане част от международната инициатива благодарение на сдружение "Пауър Джъмп“, които от години популяризират различни форми на физическа активност в града ни. Тази година те са решили да обединят две от основните си каузи в едно – стимулиране на физическата активност и облагородяване на градската среда. За целта организаторите са се ориентирали към романтичните стълби, които водят към дивия плаж Галата, поради факта, че те са едновременно красив и удобен за спортуване маршрут, който обаче често е осеян с бутилки, фасове и опаковки.

В днешния ден между 13:00 и 18:00 ч. всеки, който се е регистрирал във формуляра за регистрация като участник в състезанието, ще има възможност да премери силите си в изкачването за време на не малкия брой стълби. Освен предварителната регистрация, ключово условие за участие е събирането на дребни отпадъци в плик от всеки участник, слизайки по стълбите надолу към началната стартова линия. След показване на събраните дребни отпадъци, участникът ще започне изкачването на стълбите за време, като вземе със себе си и събрания боклук.  Към момента вече има регистрирани 27 участници, но смятам, че ще дойдат и много хора, които не са се регистрирали.

- Какви други инициативи сте предвидили през това лято?

- Предстоят много интересни инициативи през тази година. Ние сме част от националната платформа "Място България“ на Сдружение "Бг Бъди Активен“ и всички събития са ориентирани към подобряване на градската среда, чрез създаването на повече условия за социализация и за движение навън. Първата ни инициатива е днес, а на 12-ти май сдружението ни ще подпомага състезание по тандемни колелета за незрящи. Отново ще имаме доброволци, които ще помагат на спортистите да събират отделно пластмасови отпадъци и да ги подават отделно.

Освен това продължаваме и с една наша инициатива. Миналата година организирахме една голяма оф роуд акция в местност "Перчемлията“ за разчистване на нерегламентирани отпадъци. Битката с нерегламентираните сметища продължава, тъй като те се образуват обикновено на места, които пък иначе са много приятни за разходка и туризъм. Водим активен диалог с представители на община Варна и община Аксаково, с Държавно горско стопанство, да направим една кръгла маса на 14-ти май, на която да обсъдим по-сериозно как да се справим със замърсяванията в местността "Перчемлията“ и района около природен парк "Златни пясъци“. Решенията, които ще вземем в рамките на тази кръгла маса ще бъдат за по-дългосрочен период.

Целта е да се предприемат по-сериозни мерки от страна на различните институции, с които ще ни подпомогнат  по разчистването на територията,  но така също и в обособяването на по-добри места за сметоизвозване. Ще работим и за по-доброто информиране на туристите и хората, които обикалят тези райони, за това как да опазват природата чиста.

Общо взето почти всичките ни събития тази година са ориентирани около това да извършваме различни дейности свързани с физическата активност, като ги комбинираме с почистването на природата.

Друго събитие, в което смятаме да се включим с по-мащабна акция е Европейското първенство по плажен хандбал, чийто домакин е град Варна. В момента преговаряме с федерацията да инсталираме по-атрактивни кошове за отпадъци, в които да събираме пластмасовите бутилки, които спортистите и публиката ще използват. Искам да отбележа, че само за спортистите са поръчани 60 000 пластмасови бутилки с вода и се надяваме да успеем да ги извозим. Местната организация, която ни партнира за оползотворяване на отпадъците е "Еко партнърс“, които ни партнират във всички събития. Именно те ще ни помогнат, както с извозването на отпадъците, но и с осигуряването на консумативи, чрез които хората да се включват в нашите акции.

Паралелно с това планираме и влизане във варненски квартали с цел облагородяване на районите. Миналата година поставихме футболни врати в кв. "Христо Ботев“, а тази година планираме да направим подарък на жителите на кв. "Чайка“, където местната общност се активира след нашата работа и казаха, че и те искат да участват в инициативите ни.

- Г-жо Стефанова, по Ваши наблюдения – увеличава ли се културата на българите по отношение опазването на околната среда?

- Да, бавно, но със сигурност се подобрява отношението на хората към околната среда в положителна насока.  Като човек, който 20 години е работил с множество неправителствени организации, мога да кажа, че тогава интересът към подобен вид акции беше почти никакъв.

Сега обаче нещата са съвсем различни. Има все повече хора, които са извън нашия проект и каузи, за които опазването на околната среда е много важно. В социалните мрежи има много групи, които се самоорганизират и отиват да почистват, събират и предават разделно боклуците. Така че макар и бавно това нещо се наблюдава като позитивна тенденция.

Факт е обаче и това, че ако не се грабне интересът на хората, по-трудно успяваме да ги приобщим към нашите каузи. Именно затова се стараем всичко, което правим да е направено по позитивен и интересен начин. Забелязали сме, че критика и упрек също не се получават нещата, защото хората нямат нужда да бъдат упреквани, че е мръсно. Те имат нужда да бъдат въвлечени по интересен начин и да се почувстват по-добре след като са почистили. За целта ние пък се стараем да измислим атрактивни събития и състезания, чрез влизането на доброволци в кварталите, които да облагородят и така нататък. Забелязали сме, че там където сме направили местата по-приветливи и приятни за хората, самите те се ангажират да ги поддържат в добър вид.

За съжаление и замърсяванията са нещо, което демотивира, но за нас е  прекрасно, че все повече хора са готови да се включват в различни акции по почистване.

-Какъв е Вашият апел към хората?

- Възможността да е чисто около нас, кварталът ни да изглежда красиво – зависи единствено от нас самите. Затова моля хората да не хвърлят безразборно отпадъци, а така също когато видят боклук, просто да се наведат и да го изхвърлят. Природата ще ни се отблагодари за това наше действие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: