Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Носител на голямата награда "Варна" е археологът Александър Минчев
Автор: Пламена Николова 15:06 / 23.05.2022Коментари (0)1517
Годишните награди "Варна“ бяха тържествено връчени днес в Юнашкия салон, предаде репортер на Varna24.bg.

Общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието бяха удостоени с награди, след решение на Общинския съвет.

През тази година носител на голямата награда "Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостeн научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

В категория "Изобразителни изкуства“ победители са Цветан Кръстев и екипът на галерия "Арт Маркони“, а в раздел "Архитектура“ – арх. Владимир Попов.

Индивидуалният приз в раздел "Театър“ отива при актьора Стоян Радев, а колективната награда – при Драматичния театър "Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър. Варненската опера получава признанието в категория "Опера“.

В раздел "Журналистика“ призьори са фотожурналистът Красимир Делчев и екипът на Регионален телевизионен център - Варна.

В разделите "Музика“, "Танц“ и "Кино“  тази година няма номинации. В категория "Литература“ е предложен екипът на Държавен архив във Варна, но по желание на колектива номинацията беше оттеглена.

Трима професори и четири научни колектива са тазгодишните носители на награда "Варна“ в областта на науката и висшето образование.

Индивидуалната награда в сферата на хуманитарните науки и е за проф. д-р ист.н. Иван Русев, преподавател в Икономически университет - Варна. Колективният приз е за Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна, който тази година празнува 60 г.

В областта на природните науки престижното отличие получават проф. д-р Теменуга Стоева и творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков от ВВМУ  "Никола  Вапцаров“.

Още два колектива от Военноморското училище бяха отличени с награда "Варна“. Това са творческите екипи с ръководители проф. д-р Юрий Дачев и проф. д.т.н. Николай Джагаров, които получават признанието съответно в сферата на обществените и на техническите науки.

Носителят на отличието в областта на обществените науки е проф. д.ю.н. Иван Русчев от Варненския свободен университет  "Черноризец Храбър“. В сферата на техническите науки тази година няма индивидуален носител на наградата.

В системата на предучилищното и основното образование номинациите са 11. Трима ученици и трима учители ще получат индивидуални награди. С престижното отличие ще бъдат удостоени и колективите на пет варненски училища и детски градини.

Александър Русев от Първа езикова гимназия и Габриела Нейчева от IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри“ са "Ученици на годината“ в областта на общообразователната подготовка. Техният връстник Пьотр Нестеров от Спортното училище "Георги Бенковски“ е носител на приза "Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка.

"Учител на годината" в областта на обслужващите звена става Галина Станишева, старши учител по музика и диригент на детски хор "Добри Христов“ в ЦПЛР - Общински детски комплекс - Варна. Учителката по история и цивилизации в Първа езикова гимназия Нела Димова печели наградата в категория "Учител на годината" в областта на средното образование. Христинка Тодорова, главен учител по професионална подготовка във Варненска търговска гимназия "Георги Стойков Раковски“, е победител в раздел "Учител на годината" в областта на професионалната подготовка“.

Тази година в категориите "Учител на годината" в областта на предучилищното и основното образование няма номинации.

В раздел "Колектив на годината" в областта на предучилищното образование“ награда "Варна“ отива при ДГ № 38 "Маргаритка“  и ДГ № 23 "Иглика“. Отличието в  категория "Колектив на годината" в областта на основното училищно образование и обслужващите звена е за екипите на III ОУ "Ангел Кънчев“ и ОУ  "Петко Р. Славейков“. Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“ е носител на наградата в категория "Колектив на годината" в сферата на средното училищно образование и обслужващите звена.

Цялата церемония по награждаването - вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: