Нов случай на свински грип във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:00 / 25.08.2009
6552
Регистриран е осмият заболял от свински грип варненец. Това съобщи Варна д-р Светла Станева, директор на дирекция „Надзор над заразните болести" към Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в града. Заболелият е млад мъж, работещ като технически сътрудник в офис. На 3 август той се е завърнал от пътуване в скандинавските страни. Според д-р Станева, заразяването вероятно е станало в страната ни след като младежът се е завърнал, тъй като инкубационният период на болестта е 7 дни, а първите симптоми при пациента са се появили на 18 август. На 20-ти той е бил прегледан от лекар, а на 21 август е получена положителната проба на вируса АH1N1.

Заболяването протича леко, момчето се лекува в дома си с препарата Тамифлу. Изследвана е и майката на младежа, но при нея не е установено наличие на вируса. Това е осмият случай във Варна на заразен с вируса АH1N1.

Със сигурност ще има още заразени занапред, категорична е д-р Станева, според която в заболеваемостта няма нищо необичайно. Все повече ще са заразените в страната, коментира експертът.

Заразените досега варненци са преболедували леко, като хоспитализация се е наложила само при двете деца, заболели от коварната болест. За разлика от останалите пациенти, те са били с висока температура.

Здравните власти в Европейския съюз вече преразглеждат мерките, които се вземат спрямо свинския грип, коментира д-р Станева. Вече се избират пациентите, на които да се дават специални противогрипни препарати, за да не се допусне висока резистентност на вируса. Той е изключително изменчив и не се знае как ще ни влияе през есента и зимата, когато ще се най-застрашени от грипни заболявания.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (75):
13.01.2020 ОДБХ-Варна: Всяка ловна дружинка трябва да има изградена яма за загробване на умрели диви прасета
22.08.2010 Два случая на AH1N1 са регистрирани във Варна от началото на месеца
14.03.2010 Удря ни летен свински грип
11.03.2010 Минимален интерес сред варненци за имунизация срещу грипа A(H1N1)
01.03.2010 Доставят 3700 ваксини против новия грипен вирус
27.02.2010 Идва нова вълна от свински грип
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).