Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нова карта във Военноморския музей във Варна разкрива съкровищата в Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 13:50 / 18.07.2021Коментари (0)1459
©
Дигитална карта и 3D-холограми във Военноморския музей във Варна представят по атрактивен начин подводните съкровища в българската акватория на Черно море.

Иновативните продукти са част от резултатите, постигнати по проект "Съкровище“ (Treasure), финансиран от европейската програма "Черноморски басейн“. Това обясни Александрина Стоименова от Сдружение "Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации“. Организацията участва в проекта от българска страна, като партньор на румънската община Констанца, заедно с община Унгени (Молдова) и община Енез (Турция).

Дигиталната карта, която е на български и английски език, предоставя подводни исторически, културни, археологически и природни обекти. Освен това, има и информация за животинските видове в Черно море. Включените обекти са повече от 60, а ако бъдат направени нови открития, те може веднага да бъдат допълнени.

Фокусът на проучването е във връзка с откритите край българското крайбрежие от англо-български екип през октомври, 2018 югоизточно от Варна най-древни потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море повече от 2 400 г. Подобен вид древногръцки търговски кораби до момента са били наблюдавани само по изображение върху антични грънчарски изделия.

Находката промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността. Корабът беше само част от разкритията на екипа, обследвал в продължение на три години дъното край българското крайбрежие на Черно море на площ от над 2 хил.кв.км. Експедицията откри над 60 останки от кораби, датиращи от древността, включително и по-древни от изцяло запазения кораб, до XVII век.

Досегашни проучвания на варненските учени обаче са разкрили и няколко десетки места край българското крайбрежие, където има струпвания на потънали кораби. Едно от най-популярните е в района на Калиакра. От археологическите подводни съкровища са представени тези, които биха представлявали най-голям интерес за туристите и се намират на по-малка дълбочина.

Снимките, които илюстрират обектите на картата, са дело на водолази, като част от тях не са показвани досега. За изработването на интерактивния продукт са ползвани и кадри, предоставени от Института по океанология във Варна и Центъра за подводна археология в Созопол, предава Монитор.

Освен картата, посетителите на Военноморския музей могат да видят и холограми на открити на дъното четири от археологическите находки - древни кораби. Те са в специален дисплей - пирамида. В резултат на успешния финал на проекта, всеки посетител може самостоятелно да навигира между исторически, археологически и природни обекти и да превърне запознаването с морската история, което предлага музея, в запомнящо се преживяване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: