Нова on-line услуга за изследване на бизнес климата представиха във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:08 / 09.01.2012
1004
От началото на тази година традиционната анкета на Националния статистически институт за Бизнес наблюденията в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите ще се провежда и по интернет. Новата услуга бе представена от Председателя на НСИ доц. д-р Мариана Коцева, Областния управител на област Варна Данчо Симеонов, Директора на Териториално статистическо бюро - Варна Деян Славов, представители на бизнеса и гости.

Преимуществата са защита на индивидуалните данни, автоматична проверка на коректността на данните и пестенето на време. 3 230 са фирмите от цялата страна, които са получили покана за участие в анкетирането. 48% от фирмите вече са попълнили своите анкети. Наблюдението стартира преди 18 години като тримесечно, а от 1997 г. се провежда всеки месец. През 2012 г. онлайн-изследването ще се провежда от Анкетьорския център на НСИ във Варна.

Кампанията започва от Варна, тъй като създаденият преди Преброяване 2011 Подпомагащ център-Варна постепенно се разраства до Анкетьорски център, имащ възможност да извършва, както интервюта чрез интернет (CAWI), така и интервюта, провеждани по телефона с помощта на компютър (CATI). Двата метода пестят време и разходи на респондентите, като техниките за сигурност при попълване на анкетите е съпоставима с тази на банковите транзакции. На пресконференцията беше извършена и демонстрация на новия начин за анкетиране, който отнема не повече от 3 мин.

До 19 часа на 10 януари фирмите ще имат възможност да попълнят анкетните карти по интернет. След това ще стартират телефонни интервюта за неотговорили и за изчистване на грешки при попълването на анкетната карта. Анкетирането приключва на 16 януари. Данните ще бъдат обявени на 27 януари. Изследването осигурява своевременна информация за изработване на качествени краткосрочни прогнози за развитието на бизнес климата в България и в Европа.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близо 100 ухапани от кърлежи за 14 дни в област Варна
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).