Нова уникална находка във Варна: Откриха стена от римско време при ремонта на ул. "Цар Симеон I"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:45 / 22.02.2019
15890
Нова уникална находка изникна при ремонта на ул. "Цар Симеон I“ във Варна, видя репортер на Varna24.bg

Част от римска укрепителна стена се е показала в непосредствена близост до откритите огромни каменни блокове, за които неотдавна медията ни съобщи.

Ето какво сподели по повод на откритието директорът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко:

"Става дума за римска стена, защото пълнежът  с римски тухли, в района на сградата до ДЗИ. Предполагаме, че това е една по-ранна стена, не тази късноантичната, която беше открита до храмът "Св. Никола". Според покойният проф. Михайл Лазаров това е може би ранноримската стена на Одесос. Наличието на тези тухли изключват тази възможност. По-скоро става дума за нещо, което е от римско време. Има хипотеза, че в периода от трети век или в средата на трети век от периода на големите нашествия, когато е имало едно преукрепяване на Одесос, е тази находка.

Доколкото знам се очаква след ремонта улицата да стане пешеходна зона и тогава на това място зоната ще бъде маркирана по трасето на улицата. Така, както е направено в района на т.нар. Дупка, където имаше стена, за която се предполага, че е от същото време. Тези квадри, които също бяха открити на мястото, ще останат извън изкопа, за да се покажат. Може и да бъдат върнати на мястото им. Поне засега целта ни е да покажем оригинални камъни от крепостната стена в непосредствена близост до мястото, където са открити. Достъпа до мястото е силно ограничен  заради строителните работи по обекта, така че вероятността някой да влезе с достатъчно тежка техника, за да ги отмъкне, е нищожна. Те са твърде големи, за да представляват интерес за строители. Сега в зимният сезон няма толкова находки, така че до момента това е най-доброто ни попадение. ", обясни директорът на РИМ Варна Игор Лазаренко.

Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
11.05.2022 Арх. Виктор Бузев: Варна изостава с изграждането на модерен скейт парк, тази култура я внесоха нашите дядовци моряци
13.04.2022 Варна готви международни конкурси за Южната порта на древния Одесос и за модерен скейт парк 
22.01.2021 Подпочвени води заляха находките по ул. "Цар Симеон I", експерт обясни
защо
15.10.2020 Доц. Валери Йотов: В зоната на находките по ул. "Цар Симеон I“ ще бъдат премахнати само дървета, "възседнали“ крепостната стена
16.09.2020 Правят археологически парк в градинката на ул. "Цар Симеон I“
27.08.2020 Багер разчисти част от разкопките в градинката на ул. "Цар Симеон I“, от Община Варна обясниха защо
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).