Новата библиотека във Варна ще е по холандски проект

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
12:27 / 15.02.2016
5355
През 2017 г. ще започне строежът на новата библиотека във Варна, която ще е по холандски проект, предаде репортер на Varna24.bg

Днес кметът на града Иван Портних награди с 20 000 лв. победителите в международния конкурс за проект на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" - архитектите от Architects for urbanity, представлявани от Marina Kounavi, Холандия.

Припомняме, че проектът на Architects for urbanity, 5-членен екип представляван от Marina Kounavi от Холандия, обедини международното жури за нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Второто място спечели български участник - "ИОАрхитекти ООД, от София, а трето - Spatial Practice, с представляващ Chi, Dora Hsiao - jiun, регистриран в Hong Kong.

Определени бяха и две поощрителни награди - за Stewart Hollenstein , с представляващ Matthias Jabez Hollenstein, регистриран в Австралия; и за Ioannis Karras, архитект от Гърция.

"Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора - изложби, моноспектакли, камерни концерти", обясни главният архитект на общината Виктор Бузев. 

Той припомни, че за първи път конкурс от такъв ранг се провежда в морската столица. "Варна влезе като тема на 5 континента, тъй като получихме проекти от цял свят, а в надпреварата се включиха едни от най-добрите архитектурни компании", каза той. Той благодари на журито за професионализма по време на двудневните заседания, по време на които бяха прегледани 370 идейни проекта. Арх. Бузев допълни, че при добра организация е реалистично сградата на библиотеката да бъде факт до 2020 г., като финансиране ще бъде търсено от новите програми на ЕС.

"Проведохме силен конкурс, с интересни идеи, много съм впечатлена. Избрахме достоен проект за сграда на библиотеката във Варна", сподели арх. Анета Булант - Каменова, съосновател на австрийското архитектурно студио Bulant&Wailzer.

"Радваме се, че бяхме част от процеса на избор на новата библиотечна сграда- архитектите се вслушваха и в нашите мнения, но, разбира се, професионалният избор бе направен от тях", каза неотдавна Емилия Милкова, директор на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков".

Конкурсът бе организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България и се реализира с подкрепата на WhAT Association. Целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради в града, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на морската столица.

Теренът за новата библиотека е между бул. "Осми приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на Община Варна.


Виж коментарите (4)

Още по темата (16):
13.05.2022 Арх. Бузев: Новата библиотека трябва да остане приоритет за Варна!
16.02.2020 Арх. Бузев за новата библиотекана Варна: Няма да оставим проекта
нереализиран!
04.02.2020 Арх. Виктор Бузев: Изграждането на новата библиотека е кауза за цяла
Варна
30.04.2019 Разчитаме на рамо от държавата за изграждането на новата библиотека на
Варна
14.03.2019 Уникална! Холандци показаха окончателната визия на новата библиотека на
Варна
07.01.2019 Търсят с търг кой да изгради новата библиотека на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).