Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Новата билетна система активира гратисчиите, но и солидарността сред варненци
Автор: Пламена Николова 13:45 / 19.01.2021Коментари (7)8848
© Varna24.bg
Въвеждането изцяло на новата билетна система активира гратисчиите, но и солидарността сред пътуващите, видя репортер на Varna24.bg.

За нещастие на недобросъвестните пътници, които се опитват да минат "метър" и за разлика от столичния градски транспорт, където контольорите не са толкова често явление, новите служители на ТАСРУД във Варна и бивши контрольори на "Градски транспорт", са много активни и зорко бдят за авантаджии.

При един автобусен курс в рамките на минути във Варна могат да ви проверят три пъти. Контрольорите са лесно разпознаваеми по сигналнозелените жилетки с надписите на общинското предприятие, въоръжени с устройства за проверка на електронните билети и карти. Често могат да бъдат наблюдавани куриозни ситуации, при които пътници без билет да хукват към машините при вида на проверяващите или да слязат бързо от автбуса, за да не бъдат глобени. Същите се качват на следващото возило и продължават с играта "на котка и мишка".

Прави впечатление още, че контрольорите са отзивчиви и с охота консултират  пътниците, които все още не са влезли "в час" с новите правила за пътуване.

Точно те, обаче, както и преди, отнасят гнева на гражданите, които не са успели да закупят билет, защото машините не са приели монетите им или са глътнали левче или два, без да пуснат билет. Не е ясно по какъв "критерий" машините не приемат дадени монети и се налага пътниците, вече посъветвани от други потърпевши, да търкат левчето в металната част на машините, за да го приеме устройството. Проблем е и това, че на много места валидаторите не работят и пътниците обикалят в автобуса в търсене на опция да регистрират закупените вече билети.

Прави впечатление и солидарността сред варненеци, ползващи градския транспорт. Все по-често явление, което се наблюдава сред гражданите, е при слизане от автобуса, пътник да подаде билетчето си на качващ се човек, при условие че все още има времеви лимит, с който той да стигне до желаната спирка.  

Негодувание предизвиква у пътуващите факта, че ако автобусът попадне в задръстване, което отнеме повече от час, те са длъжни да си закупят нов билет, тъй като времето им е изтекло, макар и по независещи от тях причини. 

Другото нещо, което сериозно притеснява пътуващите във време на пандемия е фактът, че всички те са длъжни да закупят билет от единствената машина в средата на превозното средство и освен, че се трупат на опашка, трябва да докосват машината, която не е ясно колко често се почиства и дезинфекцира. Много от гражданите се притесняват, че това може да допринесе за разпространението на опасни вирусни инфекции, въпреки наличието на дезинфектанти в автобусите. 

Донякъде проблемът може да бъде решен с въвеждането на приложение, с което да се купуват билети през мобилните телефони, но едва ли по-възрастните хора биха се възползвали от тази опция. Остава като добър вариант възможността  машините, които се докосват от хиляди хора, да бъдат защитени чрез третирането със съвременни високотехнологични препарати, които създават покритие, незадържащо вируси, като тези, изплозвани в столичното метро или на варненското летище. 

Припомняме и предимствата на новата билетна система, за които медията ни вече информира:

При закупуване на предплатена електронна карта (пластика), за 10 лв. получавате бонус 1 лв. Също така има целодневен билет, който важи от момента на закупуване до полунощ същия ден. Цената на целодневния билет е 4,00 лв.

Всички машини за продажба на билети, които са монтирани по спирките на града, са заредени с електронни карти. Картата се получава безплатно от машината и може да се презарежда при изчерпване на заложената сума. Към настоящия момент картите могат да се зареждат за 10 лв.+ бонус 1 лв. Банкнотите трябва да са от 5 лв. или 10 лв. и да не са прегънати.

След като се качи в превозното средство, всеки притежател на заредена електронна карта, трябва да избере електронен билет от екрана на валидатора – за 1 лв.; 1,50 лв.; 1,80 лв.; целодневен - 4 лв., след което да валидира картата си на валидатора.

Важно е да се знае, че електронната карта не се поставя в отвора на валидатора, а след като се избере електронен билет от екрана на валидатора, картата само се доближава до валидатора.

При използване на билетната система, ако възникнат въпроси, гражданите могат да звънят на телефон 0800 40 280, който дава връзка с дежурния служител по "Информация на пътуването“ в ОП "ТАСРУД“.

Там се записва подадения сигнал, прави се проверка и се връща обратна информация до гражданина. На машините има залепени инструкции за начина на купуване на билет или карта.

От ТАСРУД информираха още, че за още по-голямо удобство на потребителите, в най-скоро време от автоматизираната билетна система ще се закупуват и електронни билети за време чрез мобилните телефони. Заплащането ще се извършва чрез таксуване от мобилен оператор или посредством български и международни банкови карти.



Още по темата: общо новини по темата: 509
12.03.2024 »
11.03.2024 »
11.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/85 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.01.2021 г.
-1
 
 
Основната цел не Градски транспорт винаги е била да тормози гражданите. Напоследък постигнаха огромни резултати , невиждани досега.
-1
 
 
Всичко е некадърно в града ни-вик мрежата ,автобусите.
Aнонимен
на 19.01.2021 г.
0
 
 
ши**на общинска система, трябва да си оправдаят никадърността предизборно. Жалки лелки и бабаити работят в общината и общинското предприятие! Безхаберие е всичко, всички табла не работят по спирките, както и машините и валидаторите.
Aнонимен
на 19.01.2021 г.
0
 
 
Всъщност, си е напълно ясно, защо машините за билети не приемат някои монети-тези монети са просто фалшиви....машините ги разпознават като такива и не ги приемат...и в София е така...А фалшивите монети са предимно от 10,20 и 50 стотинки,но от време на време се срещат такива и от 1лв, макар и рядко....Разпознават се по това,че са прекалено блестящи и по-леки на тегло...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: