Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нови мерки по селската програма ще стимулират иновациите
Автор: Екип Varna24.bg 14:54 / 14.02.2019Коментари (0)1577
©
Нови мерки по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2014-2020г. ще дадат възможност за развитие на земеделските стопани и ще стимулират иновациите в селското стопанство. Според Индикативната годишна работна програма новата мярка 16 "Сътрудничество“ в ПРСР предстои да стартира през 2019 г., съобщиха от Областния информационен център-Варна.

Целта на подмярка 16.1 "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ е да се подпомогне изпълнението на иновативни проекти в селското стопанство. Подпомагането ще даде възможност за засилване и разширяване на връзките между образователните, научните звена и бизнеса и създаване на механизми за реализиране на иновативни решения в практиката. Оперативните групи са сдружения по Закона за задълженията и договорите, които се състоят от поне двама участници. Допустими кандидати са земеделски стопани, научни организации, НПО, висши училища, малки и средни предприятия в областта на храните и селското стопанство, консултантски организации. Финансират се текущи и преки разходи, които касаят функционирането на групата и реализацията на проекта. Бюджетът на процедурата е 20 млн. евро. Максималното финансиране за един проект е до 450 хил. евро.

Очаква се подмярка 16.4 "Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ да стартира през есента. Тя е в подкрепа на местни пазари и вериги на доставки, в които има само един посредник между земеделския производител и потребителите. Целта е да се скъси пътят от фермата до крайния клиент. Допустими кандидати са организации от земеделски стопанства, малки и средни предприятия, търговци на дребно. Индикативният бюджет на процедурата е 8 млн. евро, а максималната финансова помощ за проект – 500 хил. евро.

От Областния информационен център-Варна уточниха, че се обсъжда и подмярка 16.2 "Подкрепа за пилотни проекти и за развитие на нови продукти, практики, процеси и технологии“. Обобщават се предложения как да бъдат внедрени повече иновации в селското стопанство.

Бенефициенти по подмярката могат да бъдат новосъздадени клъстери, които изпълняват конкретни проекти за сътрудничество. Това са обединения на малки, средни или големи предприятия, извършващи дейност в областта на първичното производство на земеделска продукция или преработката; научноизследователски организации; такива, които осъществяват оценка на съответствието на качествените характеристики на храните, лабораторно-диагностична и научноизследователска дейност, обучение и квалификация; експериментални лаборатории, изследователски институти; консултантски организации с предмет на дейност в областта на селското стопанство или храните. Подкрепата се предоставя на новосъздадени клъстери за изпълнение на действията по конкретни проекти за сътрудничество. 

За проучвания за приложимост на проекта за сътрудничество бенефициентите могат да получат до 5 000 евро на година за новосъздаден клъстер. За стимулиране на интерес и разширяване на състава на клъстера се отпускат 10 000 евро годишно, а за текущи разходи във връзка със сътрудничеството – 35 000 евро на година за новосъздаден клъстер.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: