Нови научни програми и сътрудничество между ТУ – Варна и Френския културен институт в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:45 / 08.03.2024
1586
Работна среща между зам.-ректорите на Технически университет – Варна – доц. д-р инж. Христо Ненов и доц. д-р инж. Мария Маринова с представител на Френския културен институт в България – г-н Арно Боберо, аташе по научно и университетско сътрудничество в института и г-н Бранимир Генев, отговорник на представителството Campus France, България /за популяризиране на висшето образование във Франция/ се състоя на 6 март 2024 г.

На форума френският партньор представи научните програми: "Научен престой на високо ниво“ – програма, насочена към български изследователи във всички области на научните проучвания, франкофонски и нефранкофонски. Тя финансира краткосрочен научен престой във Франция (15 дни или 1 месец), през който изследователят работи на място с френския екип. Стипендията покрива разходи за пребиваване, както и допълнителна здравна застраховка. Агенцията Campus France оказва помощ при намирането на жилище. При необходимост може да поеме и транспортните разходи във Франция до населеното място, в което се провежда научният престой.

Втората представена програма беше за стипендия за Докторантура под двойно научно ръководство (cotutelle de thèse). Стипендията покрива 3 престоя във Франция, всеки с максимална продължителност от 4 месеца, предварително уточнени в сключената конвенция между българския и френски университет. Необходими са двама научни ръководители. Една единствена защита на докторската дисертация в едно от двете учебни заведения, в което докторантът е редовно записан. Следва издаване на съвместна докторска диплома от двете учебни заведения или на две отделни докторски дипломи от всяко едно учебно заведение.

В хода на срещата Академичното ръководство на ТУ – Варна получи и покана за участие в предстояща среща на върха във Франция по темата за "Изкуствения интелект“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).