Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нови офиси никнат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 07.07.2020Коментари (0)4475
©
Илюстрация
През 2020 г. на пазара на офиси ще излязат нови сгради в София, Пловдив, Бургас и Варна. В тях ще се настанят както разрастващи се дружества, които вече развиват дейност в страната, така и нови за България компании, популярни на международно равнище, показва анализ за пазара на офиси, информира "Труд".

България може да се похвали с качествени и модерни площи в установени бизнес локации, особено в столицата. По отношение на целия пазар на офис площи клас А, B и С в София, предлагането през втората половина на 2019 г. отбеляза 4% ръст и достигна общо 2,2 млн. кв. м. С това за пръв път от четири години обемите на офисите клас А регистрираха превес над тези от клас В.

Сключените сделки с офиси през втората половина на 2019 г. в столицата са за 109,26 хил. кв. м, а за цялата година - 175,68 хил. кв. м - резултати, сходни с тези от 2018 г. Средните офертни наеми в сегмента в конкретните райони са в диапазона 13-14 евро на кв. м на месец.

Участниците на пазара през втората половина на 2019 г. нетно са усвоили 55 600 кв. м, а през цялата минала година - 135 400 кв. м. Свободните площи на пазара са около 11%. В периода 2020-2022 г. се очаква да бъдат завършени още 396 хил. кв. м офиси, които към момента са в активно строителство.

Високата конкуренция между работодателите за привличане на качествени служители кара компаниите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях. Затова при избор на офис фирмите все по-често обръщат внимание освен на стандартни неща като добра локация, транспортна обезпеченост и допълнителни услуги, но имат и допълнителни изисквания за общите части и заобикалящата среда.

Търсенето на офис площи традиционно е провокирано от компании от секторите информационни технологии (ИТ) и аутсорсинг (с 55% дял) и професионални услуги (21%), пише в анализ на фирма за недвижими имоти.

Компаниите в сферата на професионалните услуги предпочитат сгради в центъра на София. Това са фирми, които работят по управление на проекти или консултиране в области като операции с недвижими имоти, правни и финансови услуги, маркетинг, строителство и архитектура. Те може да са с няколко служители или със стотици души персонал.

ИТ и аутсорсинг фирмите са с фокус върху периферия на града. Именно там са трите най-динамично развиващи се офис зони в столицата - районите около 7-11 км на бул. "Цариградско шосе", Бизнес Парк София и кв. "Хладилника". Доказателство за това е нарастващият им съвкупен дял от целия пазар, който се е удвоил от 2017 г. и вече достига 35% от общия обем в столицата. Интересът на инвеститорите и строителите също е насочен към тези зони, за което свидетелства фактът, че 71% от сградите в строеж са съсредоточени в тях. 62% от всички сключени сделки на пазара през миналата година са там.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: