Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нови правила за поведение на съветници и граждани по време на сесиите на местния парламент
Автор: Екип Varna24.bg 11:45 / 31.07.2014Коментари (0)713
© Varna24.bg
Нови правила за поведение на съветници и граждани по време на сесиите на местния парламент бяха публикувани на сайта на община Варна. Те предвиждат ограничаване на правото на гражданите да вземат думата по време на заседанията на общинския съвет. То съществува в сегашния вариант на правилника за работата на съвета и беше извоювано по време на просетите от февруари 2013-а, съобщава "Народно дело". Промяната на правилника и даването на право варненци да се изказват без предварително гласуване дали да вземат думата беше едно от условията протестиращите да оттеглят исканията си местният парламент да си ходи заедно с бившия кмет Кирил Йорданов. Сега обаче следва нова корекция, която ще кара гражданите да чакат края на сесията, за да поставят проблемите си в отделна точка, наречена "Дискусия с гражданите".

Друга предложена промяна касае поведението на самите съветници. В чл. 56 да се предлага да се добави нова ал. 4, която дава право на председателя на общинския съвет да има право да гони колегите си от сесия, подобно на учител учениците от час. Текстът гласи следното: "Общинските съветници нямат право да прекъсват изказващия, отправят лични нападки, жестове, заплахи или разгласяват данни за личния живот или увреждащи доброто име на гражданите на Варна и имат непристойно поведение, нарушаващо реда на заседанието.

Председателят на общинския съвет (зам.-председател на общинския съвет, ръководещ заседанието) може да прилага следните дисциплинарни мерки: 1. забележка; 2. порицание; 3. отнемане на думата; 4. отстраняване от заседание".
Засега новите мерки са само предложение и трябва първо да бъдат гласувани от самия местен парламент, за да влязат в сила. От текста не става ясно кой предлага тези мерки, но почти със сигурност това е председателят на общинския съвет Иван Луков (ГЕРБ). В последно време той определено изпитва трудности в овладяването на останалите съветници, което се вижда и от зрителите на преките предавания на сесиите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: