Нови правила за поведение на съветници и граждани по време на сесиите на местния парламент

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:45 / 31.07.2014
719
Нови правила за поведение на съветници и граждани по време на сесиите на местния парламент бяха публикувани на сайта на община Варна. Те предвиждат ограничаване на правото на гражданите да вземат думата по време на заседанията на общинския съвет. То съществува в сегашния вариант на правилника за работата на съвета и беше извоювано по време на просетите от февруари 2013-а, съобщава "Народно дело". Промяната на правилника и даването на право варненци да се изказват без предварително гласуване дали да вземат думата беше едно от условията протестиращите да оттеглят исканията си местният парламент да си ходи заедно с бившия кмет Кирил Йорданов. Сега обаче следва нова корекция, която ще кара гражданите да чакат края на сесията, за да поставят проблемите си в отделна точка, наречена "Дискусия с гражданите".

Друга предложена промяна касае поведението на самите съветници. В чл. 56 да се предлага да се добави нова ал. 4, която дава право на председателя на общинския съвет да има право да гони колегите си от сесия, подобно на учител учениците от час. Текстът гласи следното: "Общинските съветници нямат право да прекъсват изказващия, отправят лични нападки, жестове, заплахи или разгласяват данни за личния живот или увреждащи доброто име на гражданите на Варна и имат непристойно поведение, нарушаващо реда на заседанието.

Председателят на общинския съвет (зам.-председател на общинския съвет, ръководещ заседанието) може да прилага следните дисциплинарни мерки: 1. забележка; 2. порицание; 3. отнемане на думата; 4. отстраняване от заседание".
Засега новите мерки са само предложение и трябва първо да бъдат гласувани от самия местен парламент, за да влязат в сила. От текста не става ясно кой предлага тези мерки, но почти със сигурност това е председателят на общинския съвет Иван Луков (ГЕРБ). В последно време той определено изпитва трудности в овладяването на останалите съветници, което се вижда и от зрителите на преките предавания на сесиите.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).