Нови свличания пълзят към Станчовата алея

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:04 / 23.04.2015
1263
Станчовата алея в Морската градина на Варна е заплашена от продължаващи свлачания на ската. На места, въпреки избуялата напоследък растителност, могат да се забележат следи от скорошни срутвания на земни маси. Процесът далеч не е нов и макар най-романтичната част от Приморския парк да не е засегната от него, не се знае кога освен дървета и храсти към крайбрежната алея може да се срути и маршрутът за разходки.

Следите от свлачищата са очевидни, както ако гледаш от морето, така и от парка. За запазването на тази част от ската определено има нужда от укрепителни дейности. Засега обаче за такива не се говори нито конкретно, нито чисто теоретично. Рано или късно те ще станат наложителни и е странно защо по въпроса не се предприемат никакви действия.

Следи от движението на терена могат да се видят и на завоя към плажа под спирка "Почивка". Изграденият улей там е деформиран и хлътнал, като това едва ли може да е резултат единствено от оттичането на дъждовна вода по него. Нещо повече, там личи, че е изливан допълнителен бетон, който да укрепи пропадането, което става очевидно, като се сравни нивото пътя и на канавката.

Явно проблемът със свличането на ската край Станчовата алея е регистриран от някого. За съжаление, опитът показва, че половинчати решения и работа на парче не могат да доведат до овладяване на свлачищата. Дали има обща оценка на опасността, преписания и план за продължаване на укрепването на ската над варненския плаж, засега е неизвестно, поне за обществеността.

Предишната кампания за укрепването на брега предизвика сериозна публична полемика и може би това е една от причините да се мълчи за това, че ерозията "яде" постоянно малки части от ската. Фактът, че една част от него е вече стабилна, а съседната продължава да се срутва, няма как да не ни притеснява.

Източник: "Народно дело"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).