3 дни преди Никулден на тържището най-предпочитани са евтините риби. Грацата се търгува за около 4 лв., червеноперката е 2, а толстолобът, дори почистен и филетиран, е на цена от 3 лв. за килограм. По-непопулярните барбуна, сардина, илария се предлагат за по 3,50 лв/кг. За кило филе от бял амур трябва да се бръкнете малко повече - 7 лв. Малко по-скъпа - с 1 лев, е пъстървата. Толкова е и сулката, а сомът е 12 лв. за кило. За съжаление, обаче традиционно черноморските риби или ги няма на пазара, или пък са доста по-скъпи от вносните от Гърция. Сафридът буквално е изчезнал от рибарските мрежи, а каята е рядкост по търговските обекти. Вместо това честичко се вижда ципура за12,50 лева килото. Малко по-екзотичните риби са, естествено, и по-скъпи. Сьомговата пъстърва се продава за 11 лв./кг, лавракът и филето от акула са с лев-два отгоре.
Както и тази година на тържището не липсва калкан. Макар привидно да е замаскиран с лед, отдалеч си личи, че е пресен, а не замразен, независимо от това, че квотата отдавна е изчерпана. За кило търговците му искат 22 лв.
Каквато и риба да си изберете за празничната трапеза обаче, добре е да я вземете тези дни. Търговците признават, че засега цените са същите като миналогодишните, но не се знае дали в деня на св. Николай Чудотворец няма да отидат нагоре.
Източник: в. "Черно море"