Новият храм "Св. Прокопий Варненски" ще е готов догодина

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:36 / 28.04.2019
3941
Новият храм "Св. Прокопий Варненски" ще бъде готов догодина, когато се навършват 210 години от кончината на светия преподобен мъченик.

Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан преди ден при гостуването на премиера Бойко Борисов във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Владиката благодари на министър-председателя за отпуснатите от държавата 300 000 лева за довършването на градежа на църквата, както и още 200 000 лева за ремонта на покрива на митрополитската катедрала.

От своя страна Борисов заяви, че ако има нужда, ще се отпускат още средства. Той посочи, че във връзка с предстоящите събития, свързани с Владислав Варненчик е говорил с унгарския си колега Виктор Орбан да дойде във Варна.

Очакваше се най-новият храм на Варна да отвори врати за Великден, но за довършването му са нужни още средства, съобщиха преди време от църковното настоятелство.

"Слава Богу с помощта на много хора, общината и различни институции, се постигна много добър подем в строителството на църквата. Бяха поставени трите камбанарии със златни покрития ламарина, подарена от две украински семейства. Паралелно с това се осъществява измазване и фино шпакловане на храма, което се явява подготовка за предстоящото изографисване", коментира преди време отец Георги Великов от църковното настоятелство.

Новият храм "Свети прмчк. Прокопий Варненски" се намира в центъра на Варна - на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Отец Пайсий". 

Към традиционната архитектура на храма има параклис, кръщелна, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стая за социални дейности, фоайе за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, социална кухня и лекарски кабинет. 

Първата копка на храма беше направена на 31 октомври 2006 г от негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил в съслужение със Светия Синод на Българската православна църква в присъствието на гости от поместните православни църкви.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).