Новият консултативен съвет за Черно море стартира във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 28.11.2016
1027
Стартира работата на Консултативния съвет по рибарство за Черно море- КСЧМ (BISAC). Като първа задача, с която се заема още следващия месец, е решаването на проблема с достъпа за риболов в защитените зони на България и Румъния. Решението беше взето на негово извънредно Общо събрание, което се проведе във Варна. Събраха се представителите на 9 български и 6 румънски браншови организации, екологични организации, членки на Консултативния съвет. Поканени бяха експерти от Института по океанология, Института за рибни ресурси, ИАРА. Тук беше и Еванжелия Георгици от Главна дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската комисия (ЕК), която отговаря за консултативните съвети. Форумът беше уважен от представители на МЗХ и на община Варна.

Управлението на новоучредения Консултативен съвет ще се извършва в България, което е голяма чест и предимство за страната.

Варна е определена за седалище на централния му офис, което стана с пълното съгласие на всичките организации членки от България и Румъния и вече получи одобрение от ЕК. Такива седалища има в Рим, Мадрид, а сега вече и в морската ни столица, заяви за в. "Черно море" генералният секретар на КСЧМ д-р Йордан Господинов, председател на браншовата асоциация "БГФИШ". За председател на КСЧМ е избран Сурина Манаила от Румъния, който е с тригодишен мандат.

Изборът на Варна за седалище на такава отговорна структура е много важен, подчерта зам.-кметът на общината Пейчо Пейчев. По неговите думи това не е случайно, тъй като морската ни столица дава много предимства за развитие на морското дело, включително и рибарството. Тук е най- голямото пристанище на страната, предстои строителството и на още едно - рибарско, има 4 научноизследователски института, плюс 3 колежа, чийто капацитет може да бъде използван от бранша. Големи възможности дава и динамичното развитие на града на базата на европейско финансиране. За изминалите две години са усвоени 350 млн., още 120 млн. - през тази година, а за 2017 г. са определени нови 200 млн. Така че имате пълната подкрепа на община Варна, заяви зам.-кметът пред Общото събрание на КСЧМ.

Работата по учредяването на Консултативния съвет по рибарство за Черно море започна преди повече от 3 години. Стартът на работата на инициативния комитет, който обхвана представители на 6 сдружения на рибарските кораби и лодките, рибопреработвателите и на природозащитници, беше даден във Варна. Това стана малко след като на работна среща в Брюксел беше обявено решението за неговото учредяване.

Новата организация е създадена по силата на европейски регламент, обясни д-р Господинов. Идеята браншът да се включи в политиката по рибарството на ЕК датира още от 2002 г. Тогава беше създадена и правната рамка за нейната реализация чрез регионални консултативни съвети. Досега имаше 7 консултативни съвета, като първият от тях - за Северно море, беше учреден през 2004 г. и обхваща 9-те европейски страни по неговото крайбрежие. Холандия фигурира в още един, който е за Северозападните води. Последният, за Средиземно море, тръгна през 2008 г. България и Румъния някак механично бяха прикрепени към него, въпреки специфичните проблеми на Черно море.

Припомняме още, че идеята за Консултативен съвет за Черно море тръгна през 2011 г., след силното напрежение в бранша около квотите за калкан, които ни определя ЕК. Тогава както от "БГФИШ", така и от другото рибарско сдружение - "Черноморски изгрев", обявиха пред Брюксел, че повече не бива Черно море да бъде третирано като едно цяло със Средиземно море. То е специфичен затворен водоем и остава като бяло петно за рибарската политика на общността, което силно вреди на бизнеса ни, подчертаха от двете най- големи рибарски сдружения. Гласът им беше чут, защото още същото лято дойдоха евродепутати, обходиха черноморското ни крайбрежие, разговаряха с рибарите. Те се убедиха в необходимостта от нов КС за Черно море и беше решено неговото създаване да приключи най-късно през настоящата година.

Изпратихме в Брюксел окончателните документи след учредяването на новия Консултативен съвет, както и програмата, която изработихме през лятото, каза генералният секретар на организацията. И сега на извънредното Общо събрание практически бе даден стартът на нейното изпълнение. Първата задача, с която се заемат, са проблемите за риболова в забранените зони в двете съседни страни, членки на ЕС. Според приетата работна програма за периода до края на 2017 г. основният фокус за работа ще бъде в 3 общи насоки. Едната е свързана със задължението за разтоварване в Черно море. Ще бъде направен и анализ на прилаганото законодателство за равен достъп в икономическата зона за риболов в двете страни, който ще се извърши от работна група с по двама представители от България и Румъния. Ще бъдат разгледани и въпросите, свързани с улова на калкан, бяла мида, рапан и др. Не на последно място в програмата се поставят социалните условия в риболовния сектор у нас и в северната ни съседка. Това е особено важно, защото се отнася до съдбите на хиляди рибари. За никого от тях не е безразлично спирането на риболова или ограничаването му в определени зони, каквато е Натура 2000, ликвидирането на едно рибарско селище, за да се строи нещо друго, и т.н. Третата основна тема в работната програма е насочена към проблемите с новата екологична действителност в Черно море, допълни д-р Господинов. Той е категоричен, че всеки наболял въпрос за бранша ще бъде разгледан от работни групи, в които ще бъдат привлечени и експерти, учени. Целта на КСЧМ е да дава съвети, препоръки, да изказва становища, основани на научния и практическия опит. А също и да събира всички заинтересувани страни при възникването на конфликт помежду им. Например породи се конфликт за територия в морето - един иска да изгради мидена ферма, друг да развива риболовен туризъм, трети плажен туризъм и т.н.

С новия Консултативен съвет ЕК ни дава възможност сами да намираме проблемите си и съвместно с държавните институции да даваме предложения за решаването им от страна на Брюксел. Така че не е случайно присъствието на представители на държавната администрация на сегашния форум. Ние се събираме, за да подпомагаме институциите и ЕК за намирането на най-правилното решение, като формулираме острите въпроси за момента пред бранша и предложим как да бъдат решени. Защото в Брюксел не могат да знаят какви са проблемите на обикновения рибар по черноморското ни крайбрежие, така че много е важно да има кой да предава информацията отдолу към ЕК, допълни д-р Господинов.

В Консултативния съвет могат да членуват неограничен брой организации, но не и фирми, уточни той. Той е отворена структура и на това извънредно Общо събрание бяха утвърдени три нови члена.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).