Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Новият консултативен съвет за Черно море стартира във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:58 / 28.11.2016Коментари (0)1004
© Черно море
Йордан Господинов
Стартира работата на Консултативния съвет по рибарство за Черно море- КСЧМ (BISAC). Като първа задача, с която се заема още следващия месец, е решаването на проблема с достъпа за риболов в защитените зони на България и Румъния. Решението беше взето на негово извънредно Общо събрание, което се проведе във Варна. Събраха се представителите на 9 български и 6 румънски браншови организации, екологични организации, членки на Консултативния съвет. Поканени бяха експерти от Института по океанология, Института за рибни ресурси, ИАРА. Тук беше и Еванжелия Георгици от Главна дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската комисия (ЕК), която отговаря за консултативните съвети. Форумът беше уважен от представители на МЗХ и на община Варна.

Управлението на новоучредения Консултативен съвет ще се извършва в България, което е голяма чест и предимство за страната.

Варна е определена за седалище на централния му офис, което стана с пълното съгласие на всичките организации членки от България и Румъния и вече получи одобрение от ЕК. Такива седалища има в Рим, Мадрид, а сега вече и в морската ни столица, заяви за в. "Черно море" генералният секретар на КСЧМ д-р Йордан Господинов, председател на браншовата асоциация "БГФИШ". За председател на КСЧМ е избран Сурина Манаила от Румъния, който е с тригодишен мандат.

Изборът на Варна за седалище на такава отговорна структура е много важен, подчерта зам.-кметът на общината Пейчо Пейчев. По неговите думи това не е случайно, тъй като морската ни столица дава много предимства за развитие на морското дело, включително и рибарството. Тук е най- голямото пристанище на страната, предстои строителството и на още едно - рибарско, има 4 научноизследователски института, плюс 3 колежа, чийто капацитет може да бъде използван от бранша. Големи възможности дава и динамичното развитие на града на базата на европейско финансиране. За изминалите две години са усвоени 350 млн., още 120 млн. - през тази година, а за 2017 г. са определени нови 200 млн. Така че имате пълната подкрепа на община Варна, заяви зам.-кметът пред Общото събрание на КСЧМ.

Работата по учредяването на Консултативния съвет по рибарство за Черно море започна преди повече от 3 години. Стартът на работата на инициативния комитет, който обхвана представители на 6 сдружения на рибарските кораби и лодките, рибопреработвателите и на природозащитници, беше даден във Варна. Това стана малко след като на работна среща в Брюксел беше обявено решението за неговото учредяване.

Новата организация е създадена по силата на европейски регламент, обясни д-р Господинов. Идеята браншът да се включи в политиката по рибарството на ЕК датира още от 2002 г. Тогава беше създадена и правната рамка за нейната реализация чрез регионални консултативни съвети. Досега имаше 7 консултативни съвета, като първият от тях - за Северно море, беше учреден през 2004 г. и обхваща 9-те европейски страни по неговото крайбрежие. Холандия фигурира в още един, който е за Северозападните води. Последният, за Средиземно море, тръгна през 2008 г. България и Румъния някак механично бяха прикрепени към него, въпреки специфичните проблеми на Черно море.

Припомняме още, че идеята за Консултативен съвет за Черно море тръгна през 2011 г., след силното напрежение в бранша около квотите за калкан, които ни определя ЕК. Тогава както от "БГФИШ", така и от другото рибарско сдружение - "Черноморски изгрев", обявиха пред Брюксел, че повече не бива Черно море да бъде третирано като едно цяло със Средиземно море. То е специфичен затворен водоем и остава като бяло петно за рибарската политика на общността, което силно вреди на бизнеса ни, подчертаха от двете най- големи рибарски сдружения. Гласът им беше чут, защото още същото лято дойдоха евродепутати, обходиха черноморското ни крайбрежие, разговаряха с рибарите. Те се убедиха в необходимостта от нов КС за Черно море и беше решено неговото създаване да приключи най-късно през настоящата година.

Изпратихме в Брюксел окончателните документи след учредяването на новия Консултативен съвет, както и програмата, която изработихме през лятото, каза генералният секретар на организацията. И сега на извънредното Общо събрание практически бе даден стартът на нейното изпълнение. Първата задача, с която се заемат, са проблемите за риболова в забранените зони в двете съседни страни, членки на ЕС. Според приетата работна програма за периода до края на 2017 г. основният фокус за работа ще бъде в 3 общи насоки. Едната е свързана със задължението за разтоварване в Черно море. Ще бъде направен и анализ на прилаганото законодателство за равен достъп в икономическата зона за риболов в двете страни, който ще се извърши от работна група с по двама представители от България и Румъния. Ще бъдат разгледани и въпросите, свързани с улова на калкан, бяла мида, рапан и др. Не на последно място в програмата се поставят социалните условия в риболовния сектор у нас и в северната ни съседка. Това е особено важно, защото се отнася до съдбите на хиляди рибари. За никого от тях не е безразлично спирането на риболова или ограничаването му в определени зони, каквато е Натура 2000, ликвидирането на едно рибарско селище, за да се строи нещо друго, и т.н. Третата основна тема в работната програма е насочена към проблемите с новата екологична действителност в Черно море, допълни д-р Господинов. Той е категоричен, че всеки наболял въпрос за бранша ще бъде разгледан от работни групи, в които ще бъдат привлечени и експерти, учени. Целта на КСЧМ е да дава съвети, препоръки, да изказва становища, основани на научния и практическия опит. А също и да събира всички заинтересувани страни при възникването на конфликт помежду им. Например породи се конфликт за територия в морето - един иска да изгради мидена ферма, друг да развива риболовен туризъм, трети плажен туризъм и т.н.

С новия Консултативен съвет ЕК ни дава възможност сами да намираме проблемите си и съвместно с държавните институции да даваме предложения за решаването им от страна на Брюксел. Така че не е случайно присъствието на представители на държавната администрация на сегашния форум. Ние се събираме, за да подпомагаме институциите и ЕК за намирането на най-правилното решение, като формулираме острите въпроси за момента пред бранша и предложим как да бъдат решени. Защото в Брюксел не могат да знаят какви са проблемите на обикновения рибар по черноморското ни крайбрежие, така че много е важно да има кой да предава информацията отдолу към ЕК, допълни д-р Господинов.

В Консултативния съвет могат да членуват неограничен брой организации, но не и фирми, уточни той. Той е отворена структура и на това извънредно Общо събрание бяха утвърдени три нови члена.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: