Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Новото училище по компютърно моделиране отваря врати през 2020 г. в ТУ Варна
Автор: Пламена Николова 08:51 / 20.09.2019Коментари (0)9060
Както Varna24.bg собщи Варна ще има училище по компютърно моделиране и компютърни системи. Темата бе разисквана по време на заседание на академичния съвет в Техническия университет, на който присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних. Домакин на срещата бе ректорът на университета проф. Венцислав Вълчев. 

"Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационни технологии, затова водим разговори с кмета, с Техническия и с Икономическия университет, очаквам подробна информация и от РУО - Варна. Надявам се училището по компютърни науки да започне прием през следващата 2020 учебна година“, каза министърът . По думите му новото държавно училище ще бъде разположено в кампуса на Техническия университет, като е възможно по-нататък да стане и общинско. 

"Много е важно ние да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, компютърното програмиране и дигиталната креативност. Въведохме предмета компютърно моделиране в 3 клас, разширяваме в гимназиален етап процента на приема в профили и професии, свързани с информационните технологии и компютърните системи", посочи Красимир Вълчев.

"Имате пълната подкрепа на Община Варна за реализирането на тази инициатива, защото сме убедени, че трансформацията на икономическия модел на развитие на Варна минава през високотехнологичните професии. Знаете, че образованието е приоритет номер едно за нас, работим активно и по друг проект – за създаване на образователен кампус, който да включва Математическата гимназия и няколко професионални гимназии в града“,обърна се кметът към участниците в срещата.

Той допълни, че Варна става все по-привлекателно място за отваряне на офиси на IT компании и на фирми от сферата на аутсорсинга, като до момента има заявка за отваряне на нови 1000 работни места от началото на новата 2020 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: