Новото училище по компютърно моделиране отваря врати през 2020 г. в ТУ Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:51 / 20.09.2019
9184
Както Varna24.bg собщи Варна ще има училище по компютърно моделиране и компютърни системи. Темата бе разисквана по време на заседание на академичния съвет в Техническия университет, на който присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних. Домакин на срещата бе ректорът на университета проф. Венцислав Вълчев. 

"Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационни технологии, затова водим разговори с кмета, с Техническия и с Икономическия университет, очаквам подробна информация и от РУО - Варна. Надявам се училището по компютърни науки да започне прием през следващата 2020 учебна година“, каза министърът . По думите му новото държавно училище ще бъде разположено в кампуса на Техническия университет, като е възможно по-нататък да стане и общинско. 

"Много е важно ние да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, компютърното програмиране и дигиталната креативност. Въведохме предмета компютърно моделиране в 3 клас, разширяваме в гимназиален етап процента на приема в профили и професии, свързани с информационните технологии и компютърните системи", посочи Красимир Вълчев.

"Имате пълната подкрепа на Община Варна за реализирането на тази инициатива, защото сме убедени, че трансформацията на икономическия модел на развитие на Варна минава през високотехнологичните професии. Знаете, че образованието е приоритет номер едно за нас, работим активно и по друг проект – за създаване на образователен кампус, който да включва Математическата гимназия и няколко професионални гимназии в града“,обърна се кметът към участниците в срещата.

Той допълни, че Варна става все по-привлекателно място за отваряне на офиси на IT компании и на фирми от сферата на аутсорсинга, като до момента има заявка за отваряне на нови 1000 работни места от началото на новата 2020 година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).