Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Няколко села във варненска община са без автобусен транспорт, очаква се да станат повече.
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 28.08.2020Коментари (3)2019
©
4 села в община Аврен останаха без автобусен превоз от март месец тази година. Селата са Китка, Круша, Болярци и Равна гора и в тях общо живеят около 1000 души. Липсата на пътуващи от селата всеки ден е основната причина частният автобусен превозвач да прекрати курсовете в тези направления, след като договорът му е изтекъл, съобщава Радио Варна.

Всички частни фирми отказват, защото пътникопотока е слаб, коментира за медията Недко Минчев, който е кметски наместник на село Круша. Понякога автобусите са празни, понякога има 2- 3 души. 38 души живеят в селото по постоянен адрес, по настоящ адрес са 112, а в действителност са към 200 души. Хората се комбинират с някой, който има кола, ако им се наложи да отидат до Аврен или Варна, каза още Недко Минчев. Друг голям проблем  е лошото състояние на пътя от с. Бенковски до с. Круша. Необходимо е той да бъде основно ремонтиран, а не кърпен, както е правено през последните над 35 години.

От първи април т.г. е преустановен автобусният транспорт до село Равна гора с доводите, че няма пътници, каза за Радио Варна и кметският наместник Руска Желязкова. Хората се "спасяват" по комшийски, когато се наложи да отидат на лекар в града или до аптека. "Не са доволни хората. Искат да има транспорт по принцип", каза Руска Желязкова.

Без автобусен транспорт съвсем скоро ще останат още села от община Аврен, заяви за Радио Варна кметът на общината Емануил Манолов. Проблемите са започнали още миналата година. На първо място е намаляващият брой хора, които пътуват, на второ - нерегламентираният превоз срещу заплащане, който има почти във всяко от четирите села и местните се възползват от него. Към всичко това добавяме и ситуацията с коронавируса, когато още повече намаляха пътуващите хора, коментира Манолов.

До момента общината е провела няколко тръжни процедури за избиране на фирма изпълнител за обслужване на транспортната линия до четирите села, но никой не е участвал в тях. Има разрешение от областния управител на Варненска област  за провеждане на процедура с пряко договаряне, което е позволено от закона при форсмажорни обстоятелства като тези, но и в този случай няма желаеща фирма, която да поеме извозването на хората в селата, каза Емануил Манолов. "Отново ще пуснем процедура, ще търсим вариант, но както ви казах - има изключително малък брой на пътуващи и ползване на частен транспорт. Аз съм песимист относно това дали ще се възобнови линията  и по какъв начин. За мен варианта е един-единствен - държавата да дотира такива губещи линии.", заяви кметът на Аврен.

Очаква се и други населени места в община Аврен да останат без автобусен превоз, като селата Садово и Здравец,  допълни той. Най-голямото село в общината - село Дъбравино, в което живеят над 1200 души, няма автобусен транспорт и влак от много години.

"Това са проблеми, които може да разреши държавата. Разбирам и хората - от една страна имат нужда от подобна транспортна услуга, но от друга страна - цялата ни икономика е на пазарен принцип и няма как някой на сила да бъде убеден", каза още Емануил Манолов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.08.2020 г.
0
 
 
Това си е чиста проба геноцид-и да беше само община Аврен !Питайте хората от Долище или Ген.Кантарджиево от община Аксаково-там има един автобус сутрин към Варна и към 18ч обратно-изтървеш ли го и нямаш пари за такси,жална ти майка!А Кичево,което е на 5 км от Варна,има през делничен ден 6 автобуса,които поемат и виладжийте и често в автобуса няма въздух,а камо ли дистанция от 1,5 м.А в празнични дни са 4.
0
 
 
Същото е до Видин-там автобуси няма по селата.
Aнонимен
на 28.08.2020 г.
0
 
 
Да оправят асвалта от харамията до бенковски-само крьпки се правят-и после пак кратери!Има вьзможност и за уширяване на пьтните платна
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: