Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Няма безплатни люлки в Морската, изнудват родителите с консумация
Автор: Екип Varna24.bg 14:05 / 22.01.2015Коментари (2)2314
© Varna24.bg
Морската градина във Варна не може да предложи на малчуганите място за игра, без на родителите им да са наложи да платят за това. Паркът е най-посещаваното от всички възрасти място и е непростимо на толкова голяма площ да няма детски площадки за обществено ползване. Колкото и да е чудно, нещата стоят точно по този начин.

"В цялата Морска няма един обособен терен за игра на деца, нито на възраст 1-6 години, нито 6-12 години. Такива има единствено на заведението пред Аквариума и до Зоологическата, които са само за клиенти. А и те не могат да поберат всички деца. Срамота е!", възмущава се майка във фейсбук групата "Варна може да защити Морската си градина!"

Освен площадките пред заведенията съществува, разбира се, и Детският кът около езерцето, в който обаче всички атракциони се заплащат. Получава се така, че родителите трябва да приготвят минимум 10 лв., за да осигурят на децата си половинчасово забавление. Парадоксът идва от факта, че паркът е за обществено ползване, а реално от неговите съоръжения могат да се възползват само тези, които си плащат. Органите на местната власт трябва да разяснят дали заведенията, които претендират за задължителна консумация, имат право да го правят. Терените, на които извършват дейността си, са публични. Когато кандидатстват за разрешения, собствениците винаги подчертават, че ще изградят кътове за игра, но никъде не споменават, че ще обвържат ползването им със собствения си оборот.

"Имам две деца на 3 и 6 години и няма как да им обясня, че могат да си играят само на площадките пред блока, а когато сме на разходка в Морската, няма да се играе. Те виждат люлките и веднага бягат към тях. След което идва една любезна сервитьорка и ми обяснява как не мога да ги оставя да се пързалят, ако не консумираме нещо от заведението. А то просто няма смисъл. Аз не стоя на масата да си пия кафето, а съм с тях по люлките да ги люлея. Пълно безочие!", коментира във фейсбук варненска майка.

Само една окаяна площадка е без пари

До Детския кът все пак има една площадка, до която достъпът е позволен за всички. Тя обаче е в крайно окаян вид, показа наша проверка. Община Варна предвижда тази година да се извърши ремонт на повече от половината места за игра в града, както и построяването на нови. Поне засега плановете са парите за тази цел (а те не са никак малко) да бъдат съсредоточени в жилищните квартали и между блоковете. Най-големият прилив на деца е именно в Морската градина, особено в почивните дни.

Редно е да се запитаме, след като в ремонти на площадки ще бъдат вложени 15 млн. лв., при това осигурени чрез външен заем, как средствата, които гражданите на практика ще изплащат чрез данъците си, да се използват най-добре. Определено, ако част от сумата се вложи в безплатни съоръжения в Морската градина, ефектът ще е положителен.
Планът за 2015-а на местната власт е и да вложи 2,5 млн. лв. за ремонт на пешеходните алеи в парка. Логично е двата проекта да се съчетаят и в Морската градина да се появят места за игра, които да са еднакво достъпни за всички, без значение колко пари са взели, тръгвайки на обикновена разходка с децата си.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
глупости !!!!! не познавате градината !!!!! стига сте мрункали,че ми писна,.....ражодете се,разровете се !!! които не му понася,да се изнася,.....на село
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: