Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Няма да има чистка на база възраст сред училищните директори
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 11.09.2015Коментари (0)714
© Impact Press Group
Няма да има чистка на база възраст сред училищните директори, обеща началникът на Регионалния образователен инспекторат Венцеслава Генова, цитирана от "Черно море". 

"Много се говори и пише по тази тема напоследък. Аз ви казвам да не се притеснявате. Директори, макар и навършили възраст за пенсиониране, които имат желание да продължат да работят и са в състояние да поддържат училището конкурентно, като се информират активно и навреме за всички новости, ще останат на своя пост" - обърна се Венцеслава Генова към училищните директори от област Варна по време на традиционната септемврийска среща преди началото на новата учебна година.

Застаряването на кадрите в образованието, липсата на мотивация и формалното отношение към работата са сред най-тревожните тенденции през последните години. Профилът на учителя в област Варна е жена, на възраст между 47 и 50 години с повече от 22 години педагогически стаж, показва проверка на образователния инспекторат. За да отговарят на все по-завишаващите се изисквания, за преподавателите е предвиден богат квалификационен план от РИО Варна. Сред акцентите в него е повишаване на методичните умения за поставяне в клас на задачи с практическа насоченост и насърчаване на по-активното участието на учениците в час. 

Особено належаща е и работата с учителите за повашаване на компетентността им за преподаване на деца със специални образователни потребности, на които също трябва да бъде гарантиран достъп до качествено обучение според Закона за народната просвета. 

"Изработването на Индивидуална образователна програма за ученици със специални потребности и повишаването на броя на тези, които се обучават интегрирано в масовите учебни заведения беше акцент в работата ни през миналата година, така ще бъде и тази" - гарантира началникът на РИО Варна Венцеслава Генова.

През новата учебна година ще се извършва засилен контрол над работата на учителите в посока на това рецензиите им върху писмените работи на учениците да подпомагат преодоляването на конкретните затруднения на всяко дете с точни предложения. Тази мярка е в отговор на ширещото се обвинение, че оценяването играе ролята само на диагностика на постиженията и не подпомага реално учениците да не допускат същите грешки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: