Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Няма да има закриване на училища във Варна и региона поради липса на ученици
Автор: Екип Varna24.bg 15:57 / 22.08.2016Коментари (0)1029
©
Няма да има закриване на училища поради липса на ученици във Варненски регион. Това съобщи за "Фокус" Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образование (РУО) - Варна. Тя допълни, че общият брой училища във Варненско за предстоящата учебна година е 126.

 "Образователната система на Варненска област към момента е балансирана от гледна точка на демографския проблем и от гледна точка на социални и икономически политики, които развиват общините по места, както и Регионално управление на образованието като държавна институция за методическа помощ и контрол", посочи Венцеслава Генова. 

Във връзка с приема на ученици след седми клас и успешно положени национални външни оценявания по български език и литература и по математика Венцеслава Генова коментира, че към 5 август за випуска от 3 722 ученици по държавния план-прием са били осигурени 60 профилирани и 40 професионални паралелки. 

По думите й след приключване на третия етап на класиране са реализирани 94 профилирани паралелки с 1372 ученици и 24 професионални паралелки с 605 ученици. Не са реализирани 5 профилирани и 16 професионални паралелки, каза още Венцеслава Генова. 

Според нея това е един естествен процес, тъй като при планирането на държавния план-прием за ученици, които завършват седми клас, се допуска, че те ще положат успешно изпитите за външно оценяване, което теоретично е постижимо, и за тях трябва да има осигурени места. "Но след приключване на външното оценяване и неуспешен поне един изпит поставя тези ученици извън състезанието за заемане на места в професионалните и профилирани паралелки. Затова тези предварително предвидени паралелки се закриват, а учениците продължават образованието си в общообразователни непрофилирани паралелки, тоест - те не отпадат от системата", подчерта Венцеслава Генова. 

По думите й наблюденията през тази година, както и през предходната, показват завишен интерес към изучаването на чуждите езици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Милен Цветков загина в жестока катастрофа в София
Влизането на България в Шенген
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: