Няма да има закриване на училища във Варна и региона поради липса на ученици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:57 / 22.08.2016
1040
Няма да има закриване на училища поради липса на ученици във Варненски регион. Това съобщи за "Фокус" Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образование (РУО) - Варна. Тя допълни, че общият брой училища във Варненско за предстоящата учебна година е 126.

 "Образователната система на Варненска област към момента е балансирана от гледна точка на демографския проблем и от гледна точка на социални и икономически политики, които развиват общините по места, както и Регионално управление на образованието като държавна институция за методическа помощ и контрол", посочи Венцеслава Генова. 

Във връзка с приема на ученици след седми клас и успешно положени национални външни оценявания по български език и литература и по математика Венцеслава Генова коментира, че към 5 август за випуска от 3 722 ученици по държавния план-прием са били осигурени 60 профилирани и 40 професионални паралелки. 

По думите й след приключване на третия етап на класиране са реализирани 94 профилирани паралелки с 1372 ученици и 24 професионални паралелки с 605 ученици. Не са реализирани 5 профилирани и 16 професионални паралелки, каза още Венцеслава Генова. 

Според нея това е един естествен процес, тъй като при планирането на държавния план-прием за ученици, които завършват седми клас, се допуска, че те ще положат успешно изпитите за външно оценяване, което теоретично е постижимо, и за тях трябва да има осигурени места. "Но след приключване на външното оценяване и неуспешен поне един изпит поставя тези ученици извън състезанието за заемане на места в професионалните и профилирани паралелки. Затова тези предварително предвидени паралелки се закриват, а учениците продължават образованието си в общообразователни непрофилирани паралелки, тоест - те не отпадат от системата", подчерта Венцеслава Генова. 

По думите й наблюденията през тази година, както и през предходната, показват завишен интерес към изучаването на чуждите езици.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).