Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Няма да отнемат лиценза на "Енерго-Про" заради двойните фактури
Автор: Екип Varna24.bg 17:29 / 02.02.2015Коментари (0)1064
© Impact Press Group
Не е налице толкова тежко нарушение, за да се отнема лицензът на "Енерго Про", заради двойните фактури. Това заяви на пресконференция председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя коментира, че отнемането на лиценз е най-тежко наказание и се прилага в случаите, когато с действието си дружеството е нарушило сигурността на снабдяване или при системно нарушение на Закона за енергетиката и на други актове.

Тодорова даде специална пресконференция, за да разясни какво е предприела ДКЕВР заради сигналите за нарушения от "Енерго Про". Тя заяви, че е назначена проверка по документи, изисквани са планираните графици за отчитане на потреблението и реалните графици, по които е направено отчитането през декември и януари. Получена е информация от дружеството, както и обяснение защо според тях това се е случило. Тодорова заяви, че е съставен констативен протокол от длъжностните лица, извършили проверката, който ще бъде връчен на дружеството утре сутрин.

Според Тодорова няма нарушения относно периода на отчитане, който е определен като максимален в размер на 31 дни, но не е ясно защо е предприет вторият отчет още в началото на годината - през януари. Дружеството обяснява, че за да не се разместват датите за отчитане на потребители, се е наложило това да стане през януари. Липсват обаче доказателства, че е било нужно да е точно в този месец, каза председателят на ДКЕВР.

Друго установено нарушение е, че потребителите не са били своевременно уведомени за извънредното отчитане. В резултат на извършените действия на дружеството се е оказало, че някои потребителите трябва да заплатят две сметки в един и същи срок, което прави заплащане на ел. енергия за период по-дълъг от 31 дни, уточни Тодорова.

Според Закона за енергетиката длъжностните лица могат да дават задължителни предписания, които се правят в протокола и не е направено. Друга възможна стъпка е да се състави принудителна административна мярка, която се взима с решение на ДКЕВР и в която се дават задължителни указания на дружеството. Трети вариант е да се съставят актове за установяване на административни нарушения, които ако биват съставени следват наказателни постановления, обясни Тодорова.

Председателят на комисията разясни, че ако се съставят глоби, те могат да започнат от 20 000 лв. до 1 млн. лв. за всяко наказателно постановление. Жалбите срещу "Енерго Про" до момента са 14. Направена е проверка и на останалите две дружества-ЧЕЗ и EVN, но не са установени такива нарушения. От своя страна "Енерго Про" е предложило да се разсрочи плащането на двойните фактури с 15 дни, каза Тодорова. Относно предложения на депутати за по-високи санкции Тодорова коментира, че трябва да се върви към санкции, с които да не се пълни бюджета, а да има полза за потребителите и за системата.

Запитана какво се случва с процедурите за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, тя отвърна, че те не са прекратени, но по тях няма никакво произнасяне.

Източник: БГНЕС









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: