Няма да повярвате как се е изменила централна част във Варна за 100 години

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
08:45 / 18.03.2024
3180
До неузнаваемост се е променило едно място във Варна за повече от 100 години. Това е района под Драматичния театър в посока Обредния дом. Това място е "герой“ в днешния материал от рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

На лявата снимка от нашия колаж се вижда джамия Хаджи Али. Тя се е намирала на пресечката на днешните улици "Кръстю Мирски" и "Райко Жинзифов". Построена е през 1799 г. Няма информация кога е била съборена.

В района около сегашния Ритуален дом е имало три джамии. Те не са били построени случайно. В близост са до тогавашните турски гробища – сега Градската градинка до Часовника.

В архивите от края на 19 и началото на 20 век пише за джамиите в тази част на града: Хостан джамиси с дъсчено минаре на ул. "Бенковска". Месджити (молитвен дом без минаре): Календер ходжа на ул. "Царибродска", Томбай месчит на ул. "Бузлуджа" и "Каварна", Каваклъ на ул. "Кавалска" и "Караач" на ул. "Шипченска", съборена през 1908 г.

В своето описание на варненската крепост до Освобождението, цитирайки Феликс Каниц братя Шкорпил пишат, че "в време на освободителната война имало в града 18 джамии, от които четири са били напуснати". На много гравюри от онова време могат да се видят многобройните извисяващи се минарета на варненските джамии, които дават облика на всеки ориенталски град. По различни причини - унищожавани през войните, горели при нещастни случаи или събаряни нарочно - до наши дни във Варна са останали само две джамии - Азизие и Хайрие.

В момента Районното мюфтийство  - Варна разполага с 39 джамии и месджиди в областта. Мюсюлманското население в района е около 25 000.

Вижте "Преди и сега“ от предния път ТУК

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).