Няма глобени заведения за силен шум във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:15 / 23.07.2015
1255
От началото на летния туристически сезон все още няма наложен нито един акт за превишаване на допустимите норми на шум в заведенията и туристическите обекти във Варна. Служителите на РЗИ Варна и общинския отдел "Контрол по търговската дейност" редовно извършват проверки, като до момента не са констатирани нарушения. Това обясни пред "Дарик“ Николай Няголов - директор на общинската дирекция "УСКОР".

Общо 61 жалби за превишени норми на шум са постъпили от началото на годината в деловодството на дирекцията. Шест от тях са препратени до Регионалната здравна инспекция, която е и контролният орган по Закона за шума. По думите на Няголов жалбите са доста по-малко от предишни години, което се дължи най-вече на зачестилите съвместни проверки на РЗИ и общината, както и на разяснителната кампания, която са провели преди началото на сезона от дирекция "УСКОР".

Граждани са подали жалби до общината и за шум, който идва от дома на техни съседи, както и от поставени на фасадата на блока климатици и събрала се група хора под терасите. Все пак повечето жалби са за шум от туристически обекти.

"През деня се разрешават максимум 40 децибела. В заведенията нивото на шумовия фон се измерва по-трудно и рядко може да се докаже от къде точно идва шумът, тъй като се смесва с този от околните търговски обекти. За момента проверките показаха, че всички собственици на барове и дискотеки спазват допустимите норми от 75 децибела извън заведението и 85 децибела в самия бар", обясни Няголов.

Размерът на глобата за първо нарушение е 500 лв., както за физически, така и за юридически лица. При всяко следващо тя се увеличава, като максималният й размер е 1000 лв. 


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).