Няма регистрирани случаи на бруцелоза при животните в областта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:37 / 13.08.2015
754
Няма регистрирани случаи на бруцелоза при животните във Варненска област. Това каза за Радио "Фокус" - Варна д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Варна.

"Важно е да се припомни на хората, че не трябва да се консумират нетермично обработени храни от животински произход -мляко, месо, както и да се поддържа добра лична хигиена. Хората трябва да спазват мерките за профилактика срещу дадено заболяване", каза още д-р Даниел Денев. 

Той припомни, че бруцелозата е хронично заболяване. Животните във Варненска област са обследвани за заболяването в края на миналата година и тепърва предстои ново обследване чрез рутинни тестове, които се правят всяка година. 

"Всяка година се изпълнява т.нар. държавна профилактична програма, в която са заложени определени мерки срещу няколко заболявания, сред които е и бруцелоза по овце, кози, говеда и свине. Вземат се кръвни проби от животните, изследват се и при положителни резултати се предприемат съответните действия и мерки. Предстои животните да бъдат тествани за тази година", коментира д-р Даниел Денев. 

Той каза още, че няма информация през последните години във Варненска област да е имало регистриран случай на заболяването. Според него причина за разпространението на подобни заболявания е нерегламентираната търговия от други страни на животни, които не показват симптоми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).