Няма случаи на птичи грип във Варненска област

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:42 / 16.02.2015
819
Няма случаи на птичи грип във Варненска област. Това съобщи д-р Даниел Денев, началник-отдел "Здравеопазване на животните" в областна дирекция по безопасност на храните във Варна. Общински епизоотични комисии се провеждат, на база решения на Областната епизоотична комисия. Предпазните мерки се вземат с цел профилактика и ограничаване проникване на заболяването инфлуенца, предвид регистрираните случаи в Бургас и областта.

Д-р Денев припомни, че единствено на територията на област Бургас до момента има потвърдени случаи на инфлуенца. Първият регистриран случай е при диви птици, с открито вторично огнище, в зоната на първия случай на болен пеликан. Случай на птичи грип при домашни птици е регистриран и в бургаското село Константиново, което е наложило унищожаване на всички пернати.

Още през миналата седмица, варненската община Долни чифлик въведе специални мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на високопатогенна инфлуенца на птиците, известна като птичи грип. Според предпазните мерки, кметовете и кметски наместници и отговорните длъжностни лица от общината са длъжни да информират всички собственици на птици, че е забранено да пускат пернатите извън дворовете си. Освен това фуражите, с които ги хранят, трябва да се съхраняват в закрити помещения. Стопаните не трябва да допускат контакти на своите птици с пернати от дивата природа. С мерките се ограничава още достъпът на външни лица, както и любителският риболов във водоемите, които се обитават от диви мигриращи птици. Не е разрешено организирането и провеждането на изложби, пазари и всякакъв вид събирания на домашни или други птици.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
21.01.2017 Откриха лебеди, заразени с птичи грип, в Бургас
13.02.2015 Долни чифлик въведе спецмерки заради птичия грип
02.02.2015 Въведоха извънредни мерки във връзка с огнището на "птичи грип" в страната
30.01.2015 Македония забрани вноса на пилешко и яйца от България
29.01.2015 Главният епидемиолог: Птичият грип не е сериозен проблем за човешкото
здраве
28.01.2015 Специалисти успокояват: Няма огнища на птичи грип във Варненско
Още новини от Новини от Варна:
Ето какво време очаква варненци днес
Транспортираният мъж от Варна до София със самолет "Спартан" е в ...
Корабът "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати край Йем...
Варненец: Това икономия ли е или какво?
Жълт код за Варна! Ето за какво ни предупреди НИМХ
Благомир Коцев: Община Варна променя наредби с цел съкращаване на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).