Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Няма тежки престъпления във Варна, извършени от деца
Автор: Екип Varna24.bg 13:19 / 25.02.2016Коментари (0)450
©
Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните във Варна представи своят отчет за 2015 г.

Зам.-кметът Тодор Иванов, който и председател на комисията коментира, че има завишение на броя възпитателни дела (126), които са с 8 повече от 2014-а. Ръст бележат и децата, които са с рецидив (т.е. повторна проява) - 11.

Възпитателните дела обхващат 145 деца през м.г., а през 2014 г. те са били 131. От тях 51 са непълнолетни (8 - 13 навършени години), а 94 - непълнолетни (14 - 17 навършени години). За 2014 г. статистиката сочи съответно 52 и 79 деца. Прокуратурата е поискала образуването на 121 дела (97%), а полицията и длъжностни лица - 5 (3%).

Според Тодор Иванов тревожна е тенденцията за увеличаване на образуването на дела от прокуратурата, т.е. вече става въпрос за престъпления, които не са квалифицирани като такива само заради възрастта на извършителите.

"Надяваме се на по-голям ефект от нашата работа и противообществените прояви да намалеят. Когато станат престъпления са свообразен индикатор", добави Тодор Иванов, който обаче успокои медиите, че няма тежки престъпления срещу личността като грабежи, убийства, изнасилвания.

Водят кражбите - 63%, пред нанасянето на телесни повреди - 19% и противообществените прояви, свързани с наркотици - 17%.

Намесата на родителите и на връстниците до голяма степен определя поведението. Ако в дома нещо не е наред, страдат децата, които често нямат и пример за подражание, защото често и родителите им са замесени в противообществени прояви.

"Ако домашната среда не възпитава, трябва да се намесват институциите", категоричен е Тодор Иванов.

Той се надява синхронът между тях да се увеличава, защото работата с деца е много отговорна, не достигат специалисти, а в някои етнически групи има и нежелание за съдействие.

Именно в тях се наблюдава т.нар. "родителстване". Когато деца раждат деца (при семейства с родители около 14 г.) и рожбите се оказват уязвими и податливи към противообществени прояви.

В това отношение инициативата на дирекция "Превенции" за обучението на връстници от връстници. Идеите за възпитание се прокарват от "наборите", защото често възрастните са нежелани, а и им се прави и напук.

Хубавото е, че вече има доброволци и сред ромските общности, които да помагат.

Светлана Коева, директор на дирекция "Превенции" добави, че върхът на айсберга е статистиката от 126 възпитателни дела на 145 деца. Наркотиците са 2 пъти повече от 2014 г., а кражбите м.г. са 63, докато предната са били едва 47.

Посяга се основно на мобилни телефони. По-активни са момчетата. Проблемите са най-големи в началото на пубертета - около 14-ата година. Към наркотиците посягат още от гимназията, от комисията имат програма за родители на все още непристрастени деца, която е доста успешна.

Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: