Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ОДБХ – Варна започна проверки по търговски обекти, рестранти и цехове преди празниците
Автор: Екип Varna24.bg 13:54 / 17.12.2015Коментари (0)948
©
След празника Никулден започнахме провеждането на проверки в търговска мрежа, заведения за обществено хранене и производствени предприятия, които преработват месо и месни продукти във връзка с тематичните наближаващи Коледни и Новогодишни празници и във връзка с факта, че потреблението се повишава. 

Това каза за "Фокус" - Варна д-р Златина Димова, началник отдел "Контрол на храните" към Областна дирекция по безопасност на храните във Варна. 

"Бих казала, че тези проверки текат регулярно по наш план, а сега във връзка с празниците тези седмици ще бъдат концентрирани в тази посока. Основно, което ние проверяваме в нашата работа, като цяло са месо и месни продукти - произхода на месото, как е съхранено, как е обработено или преработено, в какви видове продукти", посочи Димова. 

Тя допълни, че след като месото вече е преработено в някакъв продукт, ще се види как е съхранено до достигането на крайния потребител и задължително наличието на етикет и дали той е съобразен със изискванията. 

"Данните, които се предоставят на крайния потребител трябва да бъдат достатъчно пълни, за да не въвежда в заблуждение клиентите", каза експертът. Тя коментира още, че водещото за една част от потребителите е качеството на продукта, за друга част основно водещото е цената, но и в двата случая това, което е добре хората да гледат, е състоянието на продукта. "Това е информацията, която може да получи един потребител, когато погледне продукта, етикета. 

Всеки продукт, който ще бъде закупен, има нормален външен вид и нормален изглед. Месото трябва да е розово-червено, когато става въпрос за телешко месо е по-кафенеещо, когато става въпрос за агнешко месо - да е бледо розово", коментира Златина Димова. Тя подчерта, че това е във връзка с месото, но не и когато става въпрос за надениците, които трябва първо да се гледа дали са пресни или са такива, които са изсъхнали и ще стават за суджук, както и се гледа да е сочна обвивката. 

"Тъй като месото прозира през обвивката, то трябва да е с типично червено-кафяв вид. По отношение на миризмата тя да е типична- миризма на подправки, а не миризма на граниво, защото това е един от недостатъците, които се срещат и сигналите, които се подават от гражданите", каза Димова.



Още по темата: общо новини по темата: 94
06.01.2016 »
05.01.2016 »
04.01.2016 »
04.01.2016 »
03.01.2016 »
02.01.2016 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: