Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ОУП превръща Константиново в пълноценен градски район
Автор: Екип Varna24.bg 10:15 / 02.10.2009Коментари (0)1368
Генералната идея на новия ОУП за развитие на територията на Варна в южна посока превръща Константиново в пълноценен градски район, привлекателен за обитаване и отдих. Това заяви проф. Иван Никифоров, ръководител на екипа, изготвил проекта на Общия устройствен план на Варна. По думите му в предишните градоустройствени планове районът на село Константиново е бил подценяван и дори не е включен в Общия градоустройствен план от 80-те години на миналия век. Сега проектантите планират комуникациите на Константиново със северния град да се подобрят. Възможност за това ОУП предлага чрез нов мост при Казашко, по който обитателите на селото ще могат бързо да стигнат до Западната промишлена зона, до летището. До курортните комплекси ще се стига, без да се пресича центърът на Варна, добави още проф. Никифоров.

В ОУП се планира да бъде прокаран нов път, директно свързващ магистрала "Черно море" с Константиново, като продължение на запад на вече съществуващата връзка към Галата. На пресечката му с белославския път пък се предвижда да бъде изграден главният обществен център на район Константиново.

В перспектива за транзита на запад се проектира обходен път от южната страна на селото, който ще освободи от натоварения трафик трасето от Варна за Константиново и Белослав, което преминава на юг от езерото.

Магистрала "Черно море" е част от трансевропейски коридор No 8, което означава, че предлага връзка със Скопие, Дурас в Албания и оттам към Италия и Западна Европа.
Планът отрежда целия южен бряг на Варненското езеро за курортна зона с яхтени пристанища, рибарски пристани, атракционен парк, голяма зоологическа градина и голф игрище. В устието на река Константиновска, където в един от предишните териториални устройствени планове се е предвиждала петролна база, сега се предлага яхтено пристанище и изложбен парк, в който могат да се излагат цветя или да се рекламират вина, произведени в запазения в плана голям лозов масив.

Район Константиново, съгласно ОУП, в перспектива ще може да предложи чудесно място за постоянно и временно пребиваване на около 35 000 - 40 000 обитатели. В центъра на този нов своеобразен жилищен район на Варна ще бъдат разположени всички необходими административни, търговски, културни, спортни и др. сгради и съоръжения. Предвижда се там да има и средно специално училище, предназначено за жителите на цялата община.

През последните десетилетия в района са изникнали многобройни вилни зони и селищни образувания (Лазур, Панорама, Припек, Черешова градина, Крушова градина и др.), но без необходимата техническа и социална инфраструктура, отчитат експертите.

Непосредствено до районния център на Константиново се предлага изграждането на високотехнологичен парк. Съществуващият в миналото стопански двор пък сега се предвижда за модерен индустриален парк, но само за чисти производства.

ОУП защитава всички зелени площи в землището на селото и планира преустройство на част от тях в градски и районни паркове и градини.

Според проф. Иван Никифоров една от интересните идеи за бъдещето на Константиново е проектът за етнографско селище върху южния склон на местната река и източно от селото. Върху терена, който сега се използва за пасища, архитектът предлага да се изгради изложбен парк, в който да бъдат показани копия от характерни възрожденски къщи от различни райони на страната, както и копия на стари воденици, тепавици, занаятчийски работилници и други богатства на българското архитектурно и етнографско наследство от ХVIII и ХIХ век.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: