Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Областна администрация: Лисичата опашка над "Агрополихим" не е отровила региона
Автор: Екип Varna24.bg 12:56 / 04.04.2017Коментари (0)1491
©
Производството на азотна киселина е неделим етап от процеса на производство на азотни минерални торове. Единствените емисии от производството са азотни оксиди, които са характерни за състава на атмосферния въздух и нямат необратими ефекти върху околната среда или човешкото здраве. В последните 10 години са извършени мащабни инвестиции за стабилизиране на производствения процес, като само частта от инвестициите, пряко касаещи екологичните параметри на производството на "Агрополихим", надхвърлят 110 млн. лева. 

В резултат на това аварийните спирания на цеха за азотна киселина са намалели в годишен аспект от над 20 в годините, преди приватизацията на Дружеството, до максимум две. Значителни инвестиции са направени и в намаляване на емисиите от над 1000 мг/Нм3 до 165 мг/Нм3, което е значително под нормите за допустими емисии в пълно съответствие с най-добрите наличните техники на ЕС. За непрекъснатото следене на емисиите от цеха е монтирана система за постоянен мониторинг. Резултатите от измерванията се контролират непрекъснато от РИОСВ.

Осъщественото в неделя спиране на цеха е било планирано поради необходимостта от механичен ремонт на съоръжението. За спирането на цеха надлежно са били уведомени РИОСВ - Варна, Басейнова дирекция за Черноморски район, Кмета на Община Девня, Началника на ОУ ПБЗН- Варна и Областния управител на Варна с писмо с изх. №325/31.03.2017 г., с което са спазени нормативните изисквания. При спирането на цеха в рамките на около 2 минути се отделят азотни оксиди - т.нар. "лисича опашка", които се разсейват бързо в атмосферния въздух, предизвиквайки визуален ефект на жълто оранжев дим.

Височината на изпускащия комин е над 130 м., поради което емисиите не могат да попаднат в дихателната зона на човека и не могат да окажат вредно въздействие върху здравето на населението. Целите през последните 10 гадини са да се развива производството в пълно съответствие с нормите на безопасност и околна среда, като ще продължи инвестирането приоритетно в проекти, подобряващи тези показатели, съобщиха от пресслужбата на областна администрация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Двойно убийство в Пловдив!
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: