Областният: Варненският регион има голям потенциал за развитие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:32 / 06.04.2012
1195
"Подобряване на транспортните връзки с Турция ще доведе до разширяване на сътрудничеството между нашите две страни, не само в областта на спорта и културата, но и в бизнеса на високо ниво" сподели областният управител Данчо Симеонов по време на срещата си с генералния консул на Република Турция в Бургас, Джем Улусой.

Дипломатът заема поста от пет месеца и половина и по думите му на навлизането в работата му помага топлото отношение в нашата страна. Домакин и гост разговаряха за посещението на българската правителствена делегация в Турция през март и последвалите резултати от нея. Визитата на премиера Бойко Борисов в Турция Джем Улусой определи като знакова, а създаденият съвет за сътрудничество - като възможност за осъществяване на по-добра връзка между ръководителите на двете страни.

Данчо Симеонов заяви, че Варненски регион има доста голям потенциал за развитие и наблегна на идеята за създаването на пристанищен клъстър и Логистичен център в района на Варненското езеро. "Петте пристанища, заедно с дунавските портове на Русе и Силистра ще влязат в клъстър, който ще играе важна роля в движението на стоки от Европа към Азия", сподели областният управител на Варненска област и допълни, че до 2020 г. се очаква да бъде изградена двойна ж.п. линия от Варна до Русе. Още повече, че Варна е един от най-развитите центрове във вашата страна и това допълнително би издигнало имиджа не само на града, но и на региона.

Според Улусой акцент в разговорите между премиерите и делегациите на двете страни са били въпроси, свързани с изграждането на магистрала Варна - Бургас - Истанбул и морска връзка по същата линия. "Така с повече реклама и реализирането на тези проекти турски туристи също ще могат по-лесно да идват на българското Черноморие", сподели генералният консул на Турция.

С това се съгласи и областният управител Данчо Симеонов и изрази надежда, че до 2020 г. магистралата Варна - Бургас може да бъде построена като част от АМ "Тракия" с отсечка Бургас - Малко Търново, като част от скоростен път за по-добра връзка с Турция. "Всичко това заедно с предвидения скоростен път до Дуранкулак ще допринесе за по-бързото движение на стоки и хора към Румъния.

Гостът подчерта, че голяма част от доскорошните визови проблеми пред турските бизнесмени вече са решени - отменени са редица пречки пред турски граждани с шенгенски визи, както и за притежателите на зелени паспорти. Домакин и гост разговаряха още за обучението на турски студенти във варненски висши учебни заведения като допълнителен мост за връзка между двете страни, както и за преодоляване на предразсъдъците в определени групи от обществото по отношение на историческото минало на България и Турция. Двамата изразиха надежда за добро взаимодействие и партньорство в интерес на развиване на отношенията между двете страни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).