Областният с предложение за връчване на годишната награда "Св. Паисий Хилендарски"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:48 / 19.10.2012
1896
Областният управител Данчо Симеонов изпрати писмо до министъра на културата Вежди Рашидов с предложение Костадин Павлов, основател на Детско-юношеския духов оркестър "Дико Илиев" в Дългопол и преподавателят по литература в І ОУ "Хр. Смирненски" в Провадия, Марта Радева да бъдат удостоени с годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Детско-юношеският духов оркестър в Дългопол е създаден през 1982 г., а десет години по-късно приема името "Дико Илиев". За 30 години творческа дейност оркестърът е завоювал 55 отличия от български и международни конкурси и фестивали, а през него са минали повече от 500 възпитаници, част от които носят културата на България в Колумбия, Египет и Германия. Наред с 30-годишнината на оркестъра ще бъде отбелязана и 70-годишнината на неговия основател и художествен ръководител Костадин Павлов, който продължава да работи в името на децата.

Освен преподавател Марта Радева е автор на есета и разкази, със съществен принос към националната ни литература и получили през годините престижни награди в различни литературни конкурси. Носител на наградата "Учител на годината" за 2010 г. в областта на хуманитарните науки с професионалните си качества тя е допринесла за изграждането на десетки млади хора от община Провадия като пълноценни личности, уважаващи и обичащи българската литература.

Според областния управител Данчо Симеонов хората на науката и изкуството с принос за развитието на българската култура трябва да бъдат стимулирани и поощрявани и да служат за пример в обществото.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).