Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Областният управител: Монополите са бич, подавайте сигнали
Автор: Екип Varna24.bg 12:25 / 25.06.2015Коментари (0)1407
© Varna24.bg
Стоян Пасев даде обширно интервю пред репортер на Varna24.bg. Той е областен управител на Варна от август 2014 г. Инженер е по технология на машиностроенето и металорежещите машини. Магистър по право, икономика и управление на търговията, международни икономически отношения и европейски проекти. Има две следдипломни квалификации. От 17 години е вписан към Адвокатска колегия - Варна, трудовият му стаж е изцяло в областта на правото. 

Господин Пасев, свлачищата ли са най-голямата язва на Варненска област? Кога и как се очаква да бъде решен този проблем?

Свлачищата наистина са проблем за Варна и за областта. Нужни са много финанси, за да се направи трайно укрепване на бреговата зона. Във Варна релефът е такъв, че има множество стръмни брегове и много фактори спомагат за свлачища или срутища на крайбрежните зони. В Област Варна има регистрирани 155 свлачища, като най-много са в черноморските общини. В Община Варна има 98, в Община Аврен - 3, Община Аксаково - 23, Община Долен чифлик - 8, Община Бяла - 13, Община Провадия - 6 и в Община Суворово - 4.

Тази година има регистрирани нови пет свлачища, преди около три месеца стана свлачище на водопровод "Китка", в Община Бяла има ново свлачище до помпената станция, в Долен чифлик за щастие са засегнати единствено земеделски земи. Във Варна на Алея първа скоро беше регистрирано срутище, "Панорама" на Златни пясъци също е активно свлачище. Най-големият проблем е на пътя между Златни пясъци и Албена - при Кранево. Подали сме множество сигнали до МРРБ и "Геозащита". Не виждам как с пари от бюджета може да направим нещо по въпроса. 

Гражданите, които продължават да правят самоделни септични ями и се включват незаконно във водопроводната мрежата, също допринасят за тежката ситуация. По този въпрос трябва да се вземе кардинално решение. 

Мое лично мнение е, че трябва да се направи обходен път и да се мисли в тази насока, тъй като са нужни повече от 200 млн., за да се направи укрепване на цялата свлачищна зона, която е 4-5 километра. През летния сезон идват множество туристи от Румъния, а навигацията на техните коли показва като основен път именно този. Направили сме постъпления това да се промени генерално и навигацията да задава обходния път през Осеново като основен. С областния управител на Добрич сме предприели мерки и ограничихме движението на товарни автомобили, но автобусите през летния сезон също са тежкотоварни и това не е решение на проблема. Възложили сме и подмяна на тръбопровода, тъй като той е стар и етернитов, по цялото му протежение има около 11-12 пукнатини.
 
Предложил съм учредяване на Изпълнителна агенция за интегриране и управление на крайбрежната зона, за да може тя да кандидатства в Брюксел за финансиране и да се отпуснат пари за брегоукрепване. Министър Лиляна Павлова също е предприела мерки за всички свлачища. Очакваме средства в новия програмен период, защото свлачищата са проблем както за Варна, така и за туризма и пътуванията.

Кои са другите неотложни проблеми за решаване в областта?

Имам един проблем, наследен от много областни управители назад. Миналата година беше обявено частично бедствено положение заради него. Става въпрос за наличието на трихлоретан в "Полимери" Девня. По данни на специалисти това е силно отровно вещество, което не знам по какви причини, е останало собственост на областния управител. Да се изнесе и унищожи този опасен товар в България е невъзможно. Нужни са много средства - около 5 млн. евро. Преди десет дни пристигна частен одит, който е възложен от завод "Солвей Соди", който е пряко засегнат от проблема поради близостта до "Полимери". В най-скоро време трябва да се вземе решение и да се обяви поръчка по ЗОП. Имах разговор с министър Ивелина Василева за съдействие от Министерството на околната среда и водите - да се установи кой е най-удачният вариант за изнасяне на токсичния товар във възможно най-ранни срокове. 

Как според Вас трябва да се промени системата за отдаване на плажовете на концесия?

По тази тема има много спекулации. В крайна сметка стана ясно, че болшинството от плажовете останаха без стопани, т.е. няма кандидати за концесии. Разговарях с министър Николина Ангелкова и предложението, което направих, е да се направи категоризация на плажовете. Не може под един знаменател да са плажовете на Шкорпиловци и на Златни пясъци - най-малко посещаемостта и туристите са различни. Според мен плажовете, които са в градските зони, трябва да се предоставят на общините. Те имат финансовите възможности да ги стопанисват, а плажовете, които са извън населените места така или иначе ще преминат в Министерството на туризма.

Буните са друг належащ проблем. Те са в окаяно състояние. По подобие на свлачищата и тук търсим финансиране по европейски програми. Направен е обход на всички буни по територията на областта - включително и тези, които са в активите на Евксиноград. Обмисляме варианта за публично-частно партньорство. Ако това се гласува в Министерски съвет, буните ще бъдат стопанисвани и поддържани от своите наематели. Публично-частните партньорства са обект на редица спекулации в обществото, но аз няма как да съм уведомен за злоупотреби в тази област, ако не получавам сигнали. Затова апелирам - нека гражданите не се притесняват да внасят сигнали за нередности в Областна управа. 

Все още ли водите битка с монополите? Как се промени отношението Ви към тях, след като станахте областен управител?

Продължавам, естествено. Монополите са бич за населението и потребителите. След като има липса на конкуренция, позволяваме на всички монополи да правят каквото си пожелаят. Контролът е занижен навсякъде - ЕРП-та, мобилни оператори, банки. Продължавам да се боря от позицията, която заемам в момента.

Какво ще кажете на варненците, които не подават жалби, защото са убедени, че са безсилни пред монополистите?

Именно на гражданите разчитам, защото няма как да съм запознат с всички нередности. Ако варненци не сигнализират за подобни проблеми, няма как да стигнем до разрешаването им. Има достатъчно добри адвокати, нека хората се обърнат към тях, КЗП също е вариант. Налице са много държавни лостове, които могат да окажат влияние върху монополите, но трябва да се използват рационално, а не своеволно - за политически цели и интереси на определен кръг от хора.

Как работите с местната управа, има ли много оспорени решения на Общински съвет Варна? 

Нямам проблем с местната управа. Аз съм диалогичен в работата си и следя основно за спазването на законността. С повечето кметове споделяме едни и същи идеи, включително и тези, които са от други политически сили. Връщал съм решения, но не изцяло, а само за доработване, за да влязат в законова рамка.

Какви мерки ще предприемете по отношение спазването на закона на предстоящите местни избори?

До този момент, в качеството си на областен управител, съм имал досег единствено с парламентарния вот от миналата есен. Смятам, че с колегите добре се справихме, почти нямаше сигнали за злоупотреби.
Относно предстоящите избори в големите градове - Варна, София и Пловдив мисля, че ще има множество проблеми от чисто технически характер. Освен кмет на града ще се пуска бюлетина и за общинска листа и районни кметове. Ако се прибави и референдумът, гласуването може би ще отнеме от 2 до 10 минути на човек. Не знам дали ще имаме пълния капацитет да обработим цялата информация, заедно със сигналите от отделните общински избирателни комисии. Очакват се и трудности с тонерите на копирната техника - документацията ще е в пъти повече, отколкото беше на предните избори. Тепърва ще се вниква в самите проблеми. Все още не сме свиквали нито Общинска избирателна комисия, нито Районна избирателна комисия.
Гражданите могат да подават своите сигнали за купуване на гласове и други нередности в общинска администрация, полицията и Общинската избирателна комисия, която пряко следи протичането на изборите. Моята основна отговорност е организацията на вота.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: