Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Областният управител на Варна подкрепи благотворителна инициатива за изграждане на нова сграда
Автор: Екип Varna24.bg 14:33 / 07.08.2023Коментари (0)2742
©
Областният управител на Варна, доцент Андрияна Андреева беше специален гост на Лятна вечеря в подкрепа на МГ "Д-р Петър Берон" - гр. Варна

Това е инициатива на Фондация МГ“Д-р Петър Берон“, която обединява усилията бивши възпитаници на гимназията и ги мотивира към работещо партньорство с редица институция и представители на местната, на държавната власт и бизнеса. Голямата цел на Фондацията е да доведе до успешен край сбъдването на една дългогодишна мечта на поколения учители и ученици на Варненската математическа гимназия. Това съобщиха за Varna24.bg от Областна администрация - Варна.

На благотворителната вечер преминала под надслов "Заедно в подкрепа на МГ“ присъстваха и кметът Иван Портних, зам. кметът Христо Иванов, адмирал Боян Медникаров – началник на ВВМУ, общинският съветник и член на Комисия Образование и наука Николай Капитанов, родители, ученици, бивши възпитаници и много общественици. Политически лидери и министерства изпратиха видеообръщения и поздравителни адреси в подкрепа на каузата на Фондацията.

В своето обръщение към гостите на благотворителната проява, доцент Андреева посочи, че образованието е било и трябва да остане приоритет в политиките, които реализира българската държава То е и най-ценното богатство, което съвременният живот може да ни предложи. Като областен управите на Варна, г-жа Андреева изрази категоричната си подкрепа за действията на Фондацията, насочени към подобряване на материалната и високотехнологична база на училището, към подкрепа на талантливите ученици и преподаватели и не на последно място подкрепа за действията, насочени към изграждането и оборудването на нова, модерна, самостоятелна сграда на МГ "Д-р Петър Берон" Варна.

Фондацията вече е извървяла сериозен път към постигането на голямата си цел и с възлагането и създаването на Идеен проект на бъдещия кампус на гимназията, извършено от австрийското архитектурно студио Riegler Riewe. Проектът беше представен пред Община Варна, която удържа поетия ангажимент и възложи обществена поръчка за изработката на инвестиционен, работен, технически проект въз основа на дарената от Фондация МГ "Д-р Петър Берон" - гр. Варна идейна концепция - https://app.eop.bg/today/317157.

Линк към обществената поръчка: https://app.eop.bg/today/317157

Ще припомним, че в далечната 1893г, в деня на Светите братя Кирил и Методий, по инициатива на тогавашния министър на просвещението Георги Живков, във Варна се започва работата по изграждане на първото училище в България, създадено по европейски модел – Варненската Девическа гимназия. Наследник на това училище е именно МГ "Д-р Петър Берон" Варна.

Историята помни и родолюбивите дела на бележити българи, оставили трайна диря в просветното дело у нас, дарявайки лични средства за построяването на университети и училища. Имената им се помнят и до днес - Евлоги и Христо Георгиеви, дарили средства за построяването на Софийски университет, на училища, болници и ученици.

Историята на най-старото висше училище по икономика в България, днес Икономически университет – Варна, е свързана с инициативата на членовете на Търговско-индустриалната камара, които пред 1920 година довеждат до успешен край строителството на първото висше търговско училище и с това поставят началото на българското висше икономическо образование.

"От десетилетия в България не е строено изцяло ново училище, особено толкова голямо, модерно, мултифункционално лидерско училище каквото е Математическата гимназия$, припомня Мартен Демирев – председател на Фондация МГ "Д-р Петър Берон" - гр. Варна. Той изрази надежда, че "в едно модерно общество, въпреки различията и политическата трябва да има обединение по националните теми. А тази локална образователна тема е част от стратегически важната тема за образователното дело в България. Едно ново училище след десетилетия застой ще бъде истински пробив и в национален план и ще е повод за гордост на всички замесени в това родолюбиво дело.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: