Областният управител прие ръководители на Международната полицейска асоциация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:23 / 01.08.2011
1292
Областният управител Данчо Симеонов се срещна с президента и вицепрезидента на Международната полицейска асоциация Майкъл Одисеос и Алексей Ганкин. При посещението си в Областната администрация те бяха придружавани от председателя на българската секция на асоциацията Зинаида Ганчева и председателя на варненския клон Димитър Ангелов. Международната полицейска асоциация е най-голямата подобна организация в света с над 400 хиляди членове в 60 страни. Тя е независима от политически и професионални сдружения и обединения и има специален съвещателен статут в ООН и Съвета на Европа. Областният управител започна гостите с географското положение и икономическото развитие на Варненска област, както и с нейното административно разпределение. Данчо Симеонов информира, че през последните години се залага много на т. нар. "зелена енергия", вследствие на което са изградени редица ветрогенераторни и фотоволтаични паркове. Паралелно с това региона е традиционна туристическа дестинация, с акцент на културния туризъм. В подкрепа на последното Данчо Симеонов сподели, че тук се намира най-старото обработено злато в света. "Областната дирекция на МВР работи добре, полага много усилия и има добри резултати в овладяването на престъпността", допълни Симеонов. Президентът на Международната полицейска асоциация Майкъл Одисеос, сподели, че всяка година организацията провежда срещи и конференции за обмяна на опит. Идеята е на тези форуми полицаи от различни страни да споделят своите начини и методи на работа и да изработват общи стратегии в борбата с трансграничната престъпност. Във връзка с това вече се водени разговори с кмета на Бургас Димитър Николов за провеждане на Седмица на приятелството в морския град. Основната цел е освен да се помага на полициите в нейната работа да бъде подобрена и взаимната връзка между полицията и гражданите.
В контекста на казаното областният управител на Варненска област изрази готовност да съдейства за осъществяването на контакти между Асоциацията и полицейските структури в региона и допълни, че губернаторите на периферийните морски региони в Европа, които се срещнаха на конференция във Варна в началото на юли също могат да бъдат запознати с работата на Международната полицейска асоциация за подпомагане борбата с престъпността. От своя страна вицепрезидентът на асоциацията Алексей Ганкин, който е и председател на Всерусийската полицейска асоциация заяви, че полицията е визитната картичка на една страна и допълни, че двете страни са си помагали през годините и продължават да работят заедно в настоящите обществено-политически условия в света по отношение на борбата с тероризма.
В този ред на мисли Ганкин заяви, че подкрепя идеята Световната конференция на Международната полицейска асоциация през 2016 година да се проведе във Варна. Домакин на форума през тази година е Румъния, а през следващите четири години - Израел, Дания, Германия или Гърция и Кипър. Във връзка с това Данчо Симеонов заяви, че България и Румъния имат добър опит в обмена на полицейски служители през летния туристически сезон заради многото румънски туристи, които посещават страната ни. В резултат на тази инициатива се отчита намаляване на престъпността в курортните комплекси край Варна и Добрич, а съвместните пътни патрули респектират водачите по пътя Варна - Констанца и водят до по-малко пътнотранспортни произшествия и повече сигурност на пътя. Областният управител на Варна предложи Международната полицейска асоциация да иницира подобна форма на сътрудничество в страните от Черноморския басейн, където има голям поток от българи, румънци, руснаци, украинци. Независимо, че Асоциацията е неправителствена организация тя може да помогне със съвети и добри идеи за подобряване на сигурността, реда и живота на хората. А това от своя страна ще доведе до повишаване авторитета на организацията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...
Честито на варненци! Новата автогара в града отвори врати
Сигнал до Varna24.bg: Това е изключително опасно във Варна, липсв...
Вижте какъв гигант ще изникне скоро в центъра на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).